Poté, co řidiče zaskočil namrzlý povrch vozovky, zůstala dálnice nejprve průjezdná jedním pruhem; následně policisté kvůli bezpečnosti záchranných a vyprošťovacích prací dálnici uzavřeli zcela a z exitu 40 odkláněli provoz na souběžnou „starou“ silnici. Kolona, která se vytvořila, naštěstí nepřinesla další dramatické dopravní komplikace. Potvrdily se pak původní předpoklady, že průjezd by se mohlo podařit obnovit dvě hodiny před polednem.

Kluzký povrch komunikací potrápil motoristy již od noci, a to především v severní části regionu středních Čech a v nejbližším okolí metropole. Policisté i hasiči zaznamenali během ranních hodin zvýšený počet dopravních nehod. Záchranáři asistovali také u střetu dvou osobních aut na silnici II. třídy z Úval do Brandýsa nad Labem poblíž Zelenče na Praze-východ nebo u havárie osobního auta ve Vestci na Praze-západ.

Dalšími místy ranních nehod, které se neobešly bez zranění, byly Plazy na Mladoboleslavsku, Unhošť na Kladensku, Jiřice na Nymbursku a Mělník. Ani dopoledne se situace nezlepšila: přibyly ještě Byšice na Mělnicku, Hrubý Jeseník na Nymbursku, Rašovice na Kutnohorsku, kde osobní auto jedoucí po silnici II. třídy spojující Kácov a Uhlířské Janovice skončilo na střeše – a v Panenských Břežanech na Praze-východ hasiči dokonce museli po nehodě vyprošťovat. 

Záchranka. Ilustrační foto.
Vánoce z pohledu záchranářů? Vlastně celkem všední

Komplikace v ranní dopravní špičce přinesly ještě například nehoda v Mělníku, kde po střetu nákladního a osobního auta v ulici Na Kopaninách spadl na vozovku převážený nábytek, nebo na Praze-východ srážka dodávky a osobního auta na křižovatce před vjezdem do Klecan ve směru od obce Sedlec.

Dopoledne se nehoda stala rovněž na dálnici D1 na pomezí Prahy-východ a Benešovska: za obcí Mirošovice se v pravém pruhu na dálničním kilometru 23,5 srazila na mostě dvě osobní auta jedoucí směrem od hlavního města. Částečně omezen byl dopoledne provoz také na dalších místech regionu Prahy-východ: osobní auta havarovala před vjezdem do Polerad na silnici od Brandýsa nad Labem a u Mochova na silnici II. třídy od Čelákovic; u Strančic se pak na silnici II. třídy z Velkých Popovic na Říčany bočně střetly nákladní a osobní vůz. Hned dva střety vždy dvou osobních aut řešili policisté po desáté hodině u Kladna: jednu na jihozápadním okraji města, následně byli voláni ještě o něco jižněji; na silnici II. třídy z Unhoště na Horní Bezděkov, kde se hluk nárazu ozval poblíž obce Kyšice.

Havárie na problémových úsecích se tak nevyhýbaly jak komunikacím spravovaným krajskou správou silnic, tak i páteřním tahům pod křídly státního Ředitelství silnic a dálnic. Přesné příčiny konkrétních nehod zůstávají v šetření policie; podle poznatků zasahujících hasičů si však na klouzající povrch řidiči často stěžovali.

V podobných situacích, kdy se silnice mohou zdát sjízdné bez vážnějších komplikací, ale teploty klesnou pod nulu, bývají rizikové zvláště mosty, pláně, kde silnice vede mezi poli, či místa za okrajem lesa, kde se stav vozovky může změnit doslova během okamžiku. Při jízdě v zimním období je třeba dávat pozor nejen na sníh či břečku na vozovce, ale rovněž na namrzající mlhy. 

S tím, že se silnice mohou proměnit v kluziště, musejí řidiči počítat zvláště v noci na čtvrtek, kdy meteorologové nevylučují ani mrznoucí srážky. Varování před ledovkou, které platí od středeční 23. hodiny do čtvrteční deváté ranní, vydali pro Berounsko, Kladensko, Mělnicko, Rakovnicko, Příbramsko i pro Prahu-západ a Prahu-východ. Týká se také sousedních krajů: Plzeňského, Karlovarského, severu Čech včetně západní části Liberecka i hlavního města.

Ilustrační foto
Během Vánoc nehořely jen stromečky. Často také kontejnery
Roční kříženec Ralf, krásný, velký pes se spoustou energie, který se hluku z petard a ohňostrojů taky bojí, ale věří nám a tak si jen  položí na nás hlavu a čeká, než to odezní.
Na Silvestra pomůže psům klidný přístup více než sedativa, říká vedoucí útulku