Postupem času se služby rozrostly také o provoz zákaznických linek či aktivní telemarketing pro partnery, například Moravské naftové doly, KFC, Sazka mobil nebo CK Fischer, kde kolínské call centrum zajišťuje hovory, které přijdou mimo běžnou provozní dobu. V Kolíně je totiž non stop provoz.

Aktuálně tu v několika sálech ve třech podlažích pracuje 230 operátorů. „Pokud bude zájem i o práci aktivního telemarketingu, jsme schopní přijmout dalších až 80 lidí. Nabíráme průběžně i na linku 1188 a další zákaznické linky," uvedl provozní ředitel call centra Informačních linek Petr Havel.

Zaměstnanci nemusí mít jen hlavní pracovní poměr, je možnost i dohody o pracovní činnosti, čehož využívají zejména studenti či maminky s malými dětmi. Podle Petra Havla o tuto práci prakticky nejeví zájem senioři. Alespoň v Kolíně. V pražské pobočce infolinek je prý situace zcela jiná.

Fyzicky nenáročná práce

„V Praze máme seniorů celou řadu, v Kolíně není ani jediný. Přitom jde o fyzicky nenáročnou práci, člověk promluví si s lidmi a nikdo mu nediktuje směny, může si je na měsíční bázi vybrat sám. Pro aktivní seniory je to ideální. Strašákem je samozřejmě počítač. Ale kdo je zvyklý používat internet, tuto práci zvládne," popsal Petr Havel.

Pro mladé lidi je práce operátorů dost často startovací pozicí, na druhou stranu, jak Petr Havel Připomíná, pokud se vybírá například na pozice teamleaderů a další, vždy se vybírá z operátorů, tedy těch, kteří už mají zkušenost z praxe.

Smluvené gesto operátorů

Někdy to není praxe úplně jednoduchá. Na linku 1188 přichází i krizové telefonáty například od týraných žen či lidí, kteří řeknou, že se chtějí zabít. Telefonátů od týraných žen jsou desítky každý měsíc.

Člověk, který si chce sáhnout na život, volá zhruba jednou za měsíc. Pro takové případy jsou operátoři vyškolení, mají smluvené gesto. Operátor okamžitě zvedá ruce, což je impuls pro všechny okolo, aby volali policii, záchranku. Operátor se mezitím snaží zjistit, kde se dotyčný nachází.

Dotazy kuriózního typu

Největší část práce operátorů na infolinkách je samozřejmě veselejší, někdy i přímo veselá. A rozmanitá. Operátoři v jiných call centrech odpovídají v podstatě na stále stejné dotazy, ovšem na lince 1188? To zkrátka nevymyslíte.

Co hovor, to něco jiného. Kromě častých objednávek taxi či restaurací jsou to někdy dotazy takřka kuriózní typu - kolik kilogramů vážil Trabant, jak rychle roste bambus, jak se jmenuje největší dikobraz na světě nebo jak často menstruují gorily.

Zkrátka operátor se rozhodně nenudí. „Možná i díky tomu je u nás fluktuace nižší než na jiných call centrech," podotkl Petr Havel.

Kuriózní dotazy z infolinek v Kolíně- Jak dlouho je březí žirafa? (457 dnů)

- Kolik vlasů má Rákosníček? (7)

- Kolik váží lidská varlata? (jedno varle 15 až 25 gramů)

- Do kdy se v ČR používal pětihaléř? (do 30. dubna 1993)

- Co jsou to vachňáky? Dítě je má mít s sebou na tábor. (holínky)

- Je meloun ovoce nebo zelenina? (zelenina)

- Existoval dříve zapalovač, nebo sirky? (zapalovač byl vynalezen roku 1823, zápalky až v roce 1826)

- Kdo nosí dárky v Číně? (Tun Čche Lao - žen (starý vánoční muž)

- Kolik bas piv se vejde do normálního kamionu? (přibližně 800 bas)

- Jaký tvar zornice má chobotnice? (obdélník)

Čtěte také: Muž na gynekologii? I to měla zaplatit zdravotní pojišťovna