ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Právě za situace, kdy se regály vyprazdňovaly před očima, dorazila kontrola z krajského živnostenského úřadu. Cíl? Ověřit, zda je konkrétní prodejna dostatečně zásobena zbožím, které obchod nabízí v letákové akci. Napětí, které taková situace dokáže na krámě vytvořit, dodnes hýbe žlučí prezidentovi Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáši Prouzovi. Ostře se ohrazuje – a kontrolu označuje za absurdní; záměrně ztěžující fungování obchodu.

Zboží z letáku nebylo k mání

„V době mimořádných nákupních manévrů a nepředvídatelného chování zákazníků, kdy bylo velmi obtížné zajistit samotný provoz obchodů a dostupnost potravin, přicházejí kontroloři z krajského úřadu, aby zjistili, že v nabídce malého obchodu v Českém Brodě chybí několik položek oproti letákové nabídce,“ zlobí se Prouza. „Postup kontrolních orgánů se ve světle současných událostí jeví jako zcela absurdní zneužívání pravomocí,“ konstatoval s hodnocením, že „rozum zůstává stát“.

Žádná šikana; plán kontrol

Nešlo o naschvál, reagoval ředitel krajského úřadu Jiří Holub. Připomněl, že kontrola provozovny se uskutečnila podle plánu kontrolní činnosti úřadu – a to ještě předtím, než vláda vyhlásila nouzový stav. „V současné době je výkon kontrolní činnosti živnostenských úřadů u podnikatelů omezen s cílem pomoci podnikatelským subjektům překonat nastalou složitou hospodářskou situaci,“ ujišťuje Holub. Konstatoval také, že nyní se většina úředníků nad rámec svých pracovních povinností významným způsobem podílí na zajišťování ochranných prostředků a jejich distribuci.

Rázná výzva mířila mimo

Prouzu Holub současně upozornil, že notně přestřelil. Ten totiž zveřejnil výzvu: „Paní hejtmanko Jermanová, přestaňte s šikanováním obchodníků. Je krize – a obchod se musí věnovat zásobování Česka!“ Dokonce připojil apel, aby se hejtmanka „i se svým úřadem zaměřila na důležitější věci a přestala šikanovat obchodníky, kteří představují páteřní infrastrukturu státu a díky nimž si ona může nakoupit, co potřebuje“ – a doporučil věnovat pozornost třeba zajištění ochranných pomůcek pro prodavačky a dostatku ochranných pomůcek do obchodů.

Automat na prodej ochranných roušek na kolínské poliklinice.
OBRAZEM: Kolín má svůj rouškový automat. Stojí na poliklinice

Prezident Prouza se podle Holubových slov mýlí, jestliže se obrací na hejtmanku. Ta stojí v čele samosprávy – a do práce krajských úředníků v oblasti státní správy nemá co mluvit. Prouza se tedy se svými výhradami měl obrátit na něj, na Holuba – jakožto šéfa úřadu. Či na nadřízený orgán: ministerstvo průmyslu a obchodu. Zveřejněnou výzvu vnímá jako snahu o ovlivňování výkonu přenesené působnosti státní správy prostřednictvím hejtmanky, která nemá pravomoc do této činnosti krajských úřadníků jakkoliv zasahovat. „Aktivní navádění ke spáchání trestné činnosti považuji za nepřípustné,“ zdůraznil ředitel Holub.

Taneček kolínských zdravotnických záchranářů o tom, jak se chovat v aktuální koronavirové situaci.
VIDEO: Do rytmu poučení se zavrtěli i kolínští záchranáři

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník