Koncem loňských letních prázdnin se sice ve středočeských venkovních koupalištích pomnožily sinice, které mohou způsobovat zdravotní problémy, avšak „zakazovat“ koupání krajská hygienická stanice nemusela v žádné ze sledovaných lokalit. V rámci monitorování kvality vody na koupalištích a koupacích místech o tom informoval Luboš Mandík z příbramského pracoviště krajské hygieny.

Během minulé sezony na rozdíl od minulosti nikde hodnocení nekleslo na stupeň 5 – stupnice je obdobná známkování ve škole – což se označuje právě jako „zákaz koupání“. Pomohlo i chladnější léto s větším množstvím srážek. Jak to bude letos?

Lidé mohou říci, kde si přejí kontroly

Přestože není jasné, zda koupací sezonu nakonec nepoznamenají koronavirová omezení, středočeští hygienici se s předstihem připravují na monitoring kvality vody. Jak na venkovních koupalištích, kde získávají informace o výsledcích laboratorních rozborů od jejich provozovatelů, tak na koupacích místech s tradičně hojnou návštěvou; včetně oblíbených pláží na Orlíku a na Slapech.

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje, územní pracoviště v Příbrami.
Hygienici hledají posily, nabízejí i šéfovské pozice

Kdy se na jednotlivých místech budou odebírat vzorky a na sledování kterých parametrů následně dojde, stanoví monitorovací kalendář, jehož návrh nyní lidé mohou najít na úředních deskách hygienické stanice, krajského úřadu i obcí. Zatím se ale ještě nejedná o definitivní podobu, která by byla závazná, řekla Deníku Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice.

„Jde o materiál předložený k připomínkování veřejnosti. Lidé nám mohou i dát tip na koupací místo, které by bylo zaznamenáníhodné,“ poznamenala Šalamunová. Konečný seznam koupacích vod, které hygienická stanice bude letos monitorovat, pak vzejde z veřejného projednání návrhu opatření obecné povahy, jež se chystá na 26. dubna.

Honba za petrklíči začíná.
Vědci potřebují pomoc. Podíváte se za ně do kvítků žlutých kraviček?

Šalamunová nicméně uvedla, že se tento výčet lokalit zpravidla příliš nemění: „Loni přibylo jedno místo navíc.“ Letošní návrh však podle zjištění Deníku nepočítá s kontrolami na několika menších koupalištích – zejména na Mladoboleslavsku, Příbramsku, Mělnicku, Nymbursku a Berounsku.

Obvykle přibudou kontroly nad plán

Z informaci Šalamunové plyne, že monitorovací kalendář je plánem, o němž se dopředu ví, že by měl být nejen splněn, ale zřejmě i překročen. Návrh kontrol stanoví minimální rozsah odběru vzorků v období mezi 17. květnem a 23. srpnem, přičemž u nejpočetnější skupiny lokalit – podle návrhu 20 – se počítá s odběry jednou na 14 dní; vychází to na osm plánovaných testování. Pokud však rozbor nedopadne zrovna příznivě, pro další vzorky se vyráží už po týdnu. Naopak nejméně sledované lokality, jež jsou v návrhu dvě, by během léta měly čekat jen čtyři plánované odběry – a to bez sledování výskytu sinic.

Hygienici se zaměřují na vizuální posouzení vody, měření průhlednosti, výskyt vodního květu, sinic, ale i na fekální znečištění (bakterií Escherichia coli a střevními enterokoky), chlorofylu-a – a stranou pozornosti nezůstává ani mikroskopický obraz.

Kontroly kvality vody ke koupání

- Plánovaných osm kontrol za sezonu v koupacích oblastech: jezero Poděbrady, Orlík-Lavičky, Orlík-Podskalí, Orlík-Popelíky, Orlík-Trhovky, písník Bakov nad Jizerou, písník Hradišťko, Proboštská jezera, rybník Jureček, Slapy-Měřín, Slapy-Nová Rabyně, Slapy-Nová Živohošť, Slapy-Ždáň, Slapy-Živohošť, Slapy-Županovice

- Plánovaných osm kontrol za sezonu na místech provozovaných jako přírodní koupaliště: jezero Ostrá, Monínec-Pilský rybník, Příbram-Nový rybník, Rakovník -Tyršovo koupaliště, Vyžlovský rybník

- Plánované čtyři kontroly za sezonu: jezero Konětopy, písník Lhota

Zdroj: návrh monitorovacího kalendáře pro rok 2021