Od počátku sledování vývoje pandemie ministerská statistika pro střední Čechy zmiňuje 64 166 osob, u nichž byla nákaza prokázána laboratorními testy. Z nich se vyléčilo 52 583; během pondělka jich přibylo 68. Údaj o zemřelých připomíná 770 lidí – s pondělním nárůstem o pět. Mimochodem: v neděli přibylo 13 zesnulých; v sobotu dokonce 21.

Tradiční přehledy, které krajská hygienická stanice denně aktualizovala na svém webu, aktuálně nejsou k dispozici. Je to dočasný stav a zase budou, řekla v pondělí Deníku mluvčí krajské hygieny Dana Šalamunová. Očekává, že tradiční krajské přehledy by mohly být opět zveřejňovány zhruba za týden. Přesný termín závisí podle jejích slov na sjednocení postupů s Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Starosta Říčan u Prahy Vladimír Kořen, archivní foto.
Změna v Říčanech: moderátor Vladimír Kořen ohlásil rezignaci na funkci starosty

Protože krajská hygienická stanice a ÚZIS, s jehož daty pracuje ministerstvo, používaly při vyhodnocování údajů odlišné metodiky, čísla, které dosud veřejnosti prezentovaly kraj a ústředí, se rozcházela. Nyní začala jednání o sjednocení postupů zpracování dat, aby i výstupy byly shodné. Až se na web hygienické stanice vrátí její krajské přehledy, nabízející i detailnější údaje pro jednotlivé okresy, měly by číselné údaje z obou zdrojů díky ujednocení metodiky být už ve vzájemném souladu.

Ilustrační foto.
Plánovaná operace jako mikulášský dárek? Někde to možná není sen