Letošní návštěvnost Karlštejna se vyšplhala na 120 100 osob, a to zejména díky zájmu v letních měsících. Ve srovnání s loňskými 212 410 příchozími je to podstatně méně. Svou roli nesehrály ani tak aktuální rekonstrukční práce, běžící za provozu hradu, jako zejména koronavirové zásahy do průběhu sezony. Včetně jarního i podzimního uzavření pro návštěvníky, řady omezení i zásadního úbytku zájemců o prohlídku přijíždějících z ciziny.

Ze stejných důvodů zaznamenala propad počtu návštěvníků většina státem spravovaných památek. Počet jejich návštěvníků sečetl Národní památkový ústav na celkem 3,6 milionu: o milion méně než loni ve srovnatelném období (a celková loňská návštěvnost se vyšplhala dokonce na 5,3 milionu). Zatímco během prázdnin byla návštěvnost srovnatelná s uplynulými lety, na jaře památky kvůli opatřením proti koronaviru zůstaly uzavřeny bezmála po dobu dvou měsíců. A v září přišel opět pokles v reakci na povinné nošení roušek v interiérech.

Brdská příroda.
K pěším rodinným výletům lákají Brdy i Český ráj

Nyní je předčasně zavřeno – a už je jasné, že na rozdíl od loňska tržby ze vstupného nevylepší ani speciální adventní akce: ty letos neuskuteční. Někde však správci památek naopak zaznamenali nárůst návštěvnosti ve srovnání s loňskem. Týkalo se to to zejména hradních zřícenin; ve středních Českých jde především o Krakovec a Žebrák.

V celorepublikové desítce nejnavštěvovanějších objektů ve správě Národního památkového ústavu Středočeský kraj kromě Karlštejna letos už další zastoupení nemá. Loni v ní figurovaly ještě Konopiště (na 7. příčce) a Křivoklát (na 9. pozici).

Památky v současné době

- V návaznosti na usnesení vlády památky předčasně ukončily sezonu již v pondělí 12. října; do odvolání jsou uzavřeny i objekty s celoročním provozem

- Peníze za již zakoupené on-line vstupenky na akce a prohlídky s plánovaným termínem od 12. října do 3. listopadu bude Národní památkový ústav vracet zpět v plné výši (kupující by měli dostat e-mail s informacemi o zrušení zakoupené vstupenky a navrácení platby)

- Vzhledem ke koronavirové pandemii se v letošním roce neuskuteční ani tradiční Hradozámecký advent

Zdroj: Národní památkový ústav

Tradice vánočních stromků v centrech měst je vlastní celému Česku. Na ilustračním snímku kácení vánočního stromečku na pražském Staroměstském náměstí.
O kácení vánočního stromu u Jílového rozhodne postup koronaviru v Praze