Zatímco bílá v tomto přehledu stupňů pohotovosti a opatření vyplývajících z aktuální epidemiologické situace znamená zanedbatelné riziko, zelená již označuje vyšší výskyt nákazy, avšak bez komunitního přenosu. Jinými slovy: lze dohledat, kde a od koho se nakazila většina lidí s pozitivním výsledkem. Vyššími stupni pak ještě mohou být žlutá a červená.

Ilustrační foto.
Autoškoly dohánějí koronapauzu. Někde lépe než jinde

Žlutá už se stala skutečností: nově zežloutla dosud zelená Praha. Znamená to počínající komunitní přenos: v dosud nepostižené populaci a u lidí, kteří nebyli v kontaktu s dosud známým zdrojem nákazy. Protože se však hlavní město nachází na spodní hranici tohoto pásma, není zatím nutné přijímat speciální opatření. Do pondělka proto v metropoli platí pouze již známá pravidla: nošení roušek v metru a ve zdravotnických zařízeních.

Zpřísnění opatření v Praze přísnější

Od úterka se přidává ještě povinnost mít roušku ve všech prostředcích veřejné dopravy, v zařízení sociálních služeb – což je součástí již dříve ohlášených opatření platných pro celou republiku. V metropoli však bude zakrytí úst a nosu nutností i ve vnitřních prostorách Letiště Václava Havla Praha i při návštěvách prostor na úřadech sloužících pro styk s veřejností. Na úrovni doporučení se o rouškách hovoří rovněž v souvislosti se společnými prostorami pražských škol a školských zařízení.

Že Praha, která se dostala na oranžový stupeň počínajícího komunitního přenosu, je za poslední týden nejvýznamnějším lokálním ohniskem v rámci republiky, připomněla v pátek i Gabriela Štěpanyová z ministerstva zdravotnictví. „Zvýšený výskyt onemocnění spojený s některými dalšími rizikovými trendy zaznamenaly Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město,“ uvedla dále. Pozice středních Čech vůči zbytku republiky se z tohoto pohledu tedy nejeví právě nejrůžověji. Ze čtyř aktuálně zelených okresů v rámci republiky jsou dva středočeské.

Mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová nicméně Deníku v pátek řekla, že i když jsou ve středních Čechách menší ohniska, z pohledu hygieniků se neděje nic dramatického. Byť ve čtvrtek evidovali 470 aktuálně nakažených obyvatel kraje a v pátek už jich bylo 496 – a to se ještě 38 lidí mezitím uzdravilo. Nárůsty počtu pozitivních případů z posledních dnů podle Šalamunové souvisejí i s vyššími počty testovaných osob. „Důležité je, že nenarůstají počty případů hospitalizace a nemáme ani více zasaženou seniorskou skupinu,“ zdůraznila středočeská mluvčí.

Ústředí dává kraji za pravdu

Celkově šíří optimismus rovněž Štěpanyová, jež také zmiňuje, že vysoký počet diagnostikovaných koresponduje s velkým objemem prováděných testů. „V naprosté většině okresů jde o záchyty sporadické, ojedinělé, negenerující nebezpečné a meziregionální klastry,“ uvedla. Jak dále upřesňuje, nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel, významně nerostou počty hospitalizovaných. „Mortalita je velmi nízká a většina případů je bezpříznaková nebo jen s lehkým průběhem. Nedochází k nekontrolovanému plošnému šíření,“ konstatovala dále Štěpanyová.

V souvislosti s Prahou připomněla, že nové případy jsou z větší části zaznamenávány u mladší a střední generace – a rovněž s průběhem onemocnění mírným nebo zcela bez symptomů. „Přibližně 10 procent všech diagnostikovaných případů v posledním týdnu je hlášeno ve zranitelných skupinách obyvatel, což představuje nárůst oproti předcházejícímu období. Pozitivem je, že nedochází k nárůstu počtu hospitalizovaných osob vyžadujících intenzivní péči,“ upozornila Štěpanyová na souvislosti, jimž je na místě věnovat pozornost.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Do kauzy odměn na kraji vstupuje očekávání pravidelné kontroly

Někdejší ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová, která je nyní hlavní hygieničkou, připomněla, že nové případy jsou zpravidla zaznamenávány zejména souvislosti s hromadnými akcemi, rodinnými výskyty nebo v souvislosti s pracovištěm – či se jedná importy ze zahraničí. Tedy: tak to platí celorepublikově.

„V Praze bohužel dochází k nárůstu počtu případů bez vazby na známý zdroj nákazy. Nicméně riziko komunitního přenosu je zde na spodní hranici pásma, a tudíž není prozatím nutné přijímat zásadní protiepidemická opatření. Z globálního hlediska není zvýšený výskyt v Praze odlišný od situace v jiných velkých evropských aglomeracích, jako například ve Vídni, Lisabonu, Madridu či Barceloně, což je dáno zejména vysokou kumulací osob dojíždějících do Prahy za prací či z důvodu turismu a také četnosti větších akcí s vyšším počtem účastníků,“ přiblížila Rážová souvislosti celostátní i evropské.

Nově prokázané případy koronaviru ve středních Čechách

Okres Čtvrtek 27. srpna Pátek 28.8.
Benešov 0 4
Beroun 5 6
Kladno 4 9
Kolín 4 8
Kutná Hora 1 1
Mělník 1 3
Mladá Boleslav 0 7
Nymburk 5 1
Praha-východ 5 7
Praha-západ 7 4
Příbram  4 11
Rakovník  1 3


Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje