Žádosti se přijímají do 30. června – přičemž den ani pořadí nerozhodují. Platí nicméně, že kdo dřív přijde, ten dřív bere: administraci se krajský úřad bude věnovat průběžně, aby žadatelé na peníze čekali co nejkratší dobu. Půjčit si je možné i nižší částky: 10, 20, 30 či 40 tisíc korun. Prozatím je na poskytování těchto půjček připraveno 2,75 miliardy.

ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Půjčku, s jejímž splácením lze začít až příští rok v červnu a všechny peníze musí být vráceny do poloviny března 2024, mohou podle slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) získat osoby samostatně výdělečně činné se sídlem podnikání ve středních Čechách, které splní stanovené podmínky. K těm patří aktivní živnost k datu 12. března. „U žadatele nesmí probíhat exekuční a insolvenční řízení a nesmí být zanesen v registru exekucí a insolvencí,“ upozornila hejtmanka. Diskvalifikující je také trvalé bydliště nahlášené na radnici.

Ilustrační foto.
Ze strachu z nákazy koronavirem vypila seniorka dezinfekci

Prostřednictvím zmiňované internetové adresy, kde také lze najít doplňující informace i podrobný návod, se žadatel zaregistruje – a po zadání všech potřebných údajů lze vytisknout vyplněný formulář, který je třeba podepsat a zaslat či doručit na podatelnu krajského úřadu ve Zborovské ulici na pražském Smíchově. Po schválení půjčky orgány kraje následuje uzavření veřejnoprávní smlouvy a zaslání peněz na účet.

„Finanční výpůjčku budou živnostníci vracet bezhotovostně formou pravidelných čtvrtletních splátek,“ připomněl náměstek hejtmanky Gabriel Kovács (ANO), který má v kompetenci oblast financí. „Výše každé splátky činí 1/12 výše poskytnuté návratné finanční výpomoci, zaokrouhleno na celé koruny nahoru. První splátka musí být uhrazena k 15. červnu 2021. Poslední splátka, splatná k 15. březnu 2024, musí být uhrazena v takové výši, aby byla splacena celá poskytnutá návratná finanční výpomoc,“ upřesnil.

Ilustrační snímek.
S půjčkami pro živnostníky začíná kraj na Voticku

Hejtmanka Jermanová ve středu připomněla, že hned první zprávy o záměru nabídnout živnostníkům krajské bezúročné půjčky pro těžkou dobu boje s koronavirem provázely pozitivní reakce. Oceňuje, že se v krátké době podařilo připravit webové rozhraní, kde požádat o půjčku zvládne každý. „Jsem si jistá, že pro řadu drobných středočeských podnikatelů je to velmi vítaná pomoc,“ poznamenala.