Střední Čechy se prezentují nejen jako atraktivní region, který je z pohledu ekonomiky jedním v nejdůležitějších v České republice, ale také jako oblast s obrovským vědecko-výzkumným potenciálem. A přesně to je cílem, vyplývá ze slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). „Svou účastí na veletrhu MIPIM chceme investorům vyslat signál, kdo jsme a jaké investice pro kraj hledáme. Konkurence mezi městy a regiony, které lákají nové investice, je veliká,“ konstatovala s tím, že má jasno: uspět mohou pouze aktivní města a regiony. Je proto důležité, aby středočeská expozice přiblížila unikátní kulturně-architektonické dědictví – a současně ukázala rozvojový potenciál kraje.

Členům vlády se kraj ukáže z té horší stránky.
Členům vlády se kraj ukáže z té horší stránky. Pomohou mu ministři?

Vedle představení nabídek, které přibližují příležitosti pro investory (jež jsou současně šancí pro rozkvět regionu), nelze v rámci středočeské expozice přehlédnout také prezentaci projektu laserového centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Ten získal za rok 2016 prestižní ocenění MIPIM Awards v kategorii Best Industrial & Logistics Development. Tyto ceny jsou vždy za uplynulý rok udělovány nejlepším stavbám světa – a jejich předávání představuje vyvrcholení veletrhu. Cena pro ELI Beamlines ukazuje, že ve Středočeském kraji mohou vzniknout projekty výjimečné nejen svým zaměřením, ale velmi zajímavé i kvalitní architekturou. Takovou, která v mezinárodním srovnání nejen obstojí, ale dokáže se i prosadit. „Doufáme, že i v tomto ohledu bude projekt dobrým příkladem pro další investice v našem regionu,“ poznamenal náměstek hejtmanky pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO). Letos Česká republika žádné želízko v ohni mezi finalisty nemá.


Veletrh MIPIM 2018:

- prezentuje se přes půl tisícovky měst a regionů z celého světa;
- účastní se také přes 3100 společností, 1800 architektů a designérů, 4500 developerů a 5300 investorů či finančních institucí;
- pořadatelé uvádějí, že jej navštíví téměř 25 000 lidí.

Ilustrační foto.
Předválečné napětí dodnes připomínají bunkry. Či jejich trosky