Jejich týmy se zkusí pustit do aktivit, jež dosud neznaly. Převážně jde o nabídku hudebního charakteru, ale dojde i na divadlo. Či na muzikálová představení, jež návštěvníkům nabídnou obojí. To vše se zaměřením na takzvaný střední proud – a časově soustředěné zejména do druhé poloviny července.

Pomůže to zatraktivnit nabídku a přilákat pozornost, předpokládá středočeský radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD). „Rozhodli jsme se pro zpracování tohoto dramaturgického plánu proto, aby objekty ožily, přitáhly nové publikum – a krajské instituce přispěly k budování lokální kulturní identity regionů,“ shrnul Horčička očekávaný přínos.

Ilustrační foto.
Počet obyvatel středních Čech dosáhl 1 372 853

Z jeho slov vyplynulo, že chystanou novinku nelze vnímat jako samozřejmost, kdy se lze jednoduše rozhodnout – a prostě akci naplánovat. Zdaleka totiž nestačí pouze dojednat termín. Krajské instituce muzejního typu totiž pro pořádání koncertů a divadelních představení nejsou plně vybaveny – a většinou také nemají mnoho zkušeností s nárazovým přílivem vysokého počtu návštěvníků. Je tedy třeba nově vytvářet prakticky vše od počátku: od vymezení vhodných ploch až po vytvoření zázemí jak pro velké množství příchozích, tak i pro účinkující.

To vše je podle Horčičkových slov třeba promyslet – a vyzkoušet. „Musíme v rámci tohoto pilotního programu ověřit, zda naše muzea a galerie mají pro pořádání těchto živých kulturních akcí kapacitu – a že je vhodné takováto vystoupení u nich pořádat,“ konstatoval radní. Připomněl dále, že náklady spojené s pořádáním akcí uhradí Středočeský kraj. Počítá se s částkou 1,93 milionu korun.

Planá hrušeň neznámého věku u polní cesty mezi Zvířeticemi a Bítouchovem nedaleko Bakova nad Jizerou na Mladoboleslavsku.
V anketě Strom roku hájí barvy středních Čech kvočna se stovkou kuřat

Kulturní léto ve středočeských muzeích

- 22. června – Hornické muzeum Příbram, areál skanzenu Vysoký Chlumec: Balada pro banditu (muzikál)
- 28. června – Polabské muzeum, areál skanzenu Přerov nad Labem: Balada pro banditu (muzikál)
- 13. července – Regionální muzeum Jílové u Prahy: Štěpán Kojan a Miro Surka, Jon Wate, Strahovanka, vítězové soutěže Skutečná liga Středočeského kraje (world music + pop + dechová hudba)
- 17. července – Muzeum Mladoboleslavska: Olga Lounová, vítězové soutěže Skutečná liga Středočeského kraje (pop music)
- 19. července – Středočeské muzeum Roztoky u Prahy: Intimní příběhy z ráje (činohra)
- 19. července – Muzeum Podblanicka Vlašim: Olga Lounová, vítězové soutěže Skutečná liga Středočeského kraje (pop music)
- 20. července – Muzeum Podblanicka Vlašim: Intimní příběhy z ráje (činohra)
- 22. července – Sládečkovo vlastivědné muzeum, areál hornického skanzenu Mayrau Vinařice: Olga Lounová, vítězové soutěže Skutečná liga Středočeského kraje (pop music)
- 27. července – Středočeské muzeum Roztoky u Prahy: Smím prosit (činohra)
- 7. září – Sládečkovo vlastivědné muzeum, areál hornického skanzenu Mayrau Vinařice: Štěpán Kojan a Miro Surka, Jon Wate, vítězové soutěže Skutečná liga Středočeského kraje (world music + pop)

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Úspěšní studenti Boris Kolář a Tomáš Lochman s trofejí ze soutěže Enersol.
Se systémem akvaponie bodují studenti i podnikatel. Spoří vodu
Na Amálce u Lán vzniká první Chytrá krajina.
U Lán vzniká krajina budoucnosti. Má pomoci přežít