Již 13. ročník soutěže zaměřené na podporu malých a středních výrobců ovlivnila opatření proti šíření koronaviru, a tak se nemohlo uskutečnit tradiční předávání ocenění na jarní výstavě Zemědělec v Lysé nad Labem, jež bylo v minulých ročnících spojeno i s představením oceněných produktů přímo na stánku v rámci této akce.

Na tom, že i letos vítězné výrobky stojí za ochutnání a pochutnání, to však nic nemění. A také samotné posuzování soutěžících produktů bylo stejně důsledné jako kdykoli předtím. Na krajském úřadu se totiž hodnotitelé sešli ještě před příchodem koronavirové krize; v polovině ledna.

Jejich chuť i další smysly rozhodly o tom, že certifikát opravňující výrobce působící ve středních Čechách po dva roky doplňovat obal ochrannou známkou s modro-červeno-bílým logem v podobě pečeti získalo ze 73 přihlášených výrobků dohromady 24 produktů od 11 výrobců. Napříč všemi kategoriemi.

Více ocenění naráz

Nejvíce ocenění, hned za čtyři masité pochoutky, nasbírala společnost Wifcom. Po třech svých produktech mají mezi oceněnými Včelí farma Samek, Cvrčovická pekárna, společnost Proteco Agro, jež porotce oslovila svou nabídkou jogurtů, a také Školní statek Středočeského kraje, který zase zabodoval svými víny. Dvě doporučující pečeti získala Lucie Hesová pro své domácí džemy a vybojoval je rovněž Pivovar Vysoký Chlumec. Mezi oceněnými dále nechybějí pivovar Herold Březnice, Řeznictví a uzenářství U Dolejších a společnost Apostolov, jež zabodovala se slaným jogurtovým sýrem.

Hodnocení od expertů

Na hodnocení poroty je přitom spolehnutí, že ochutnávané produkty doporučuje nikoli na základě nějakých letmých dojmů; své hodnocení opírá o skutečně odborné znalosti a praxi. Tradičně totiž nechybějí degustátoři z krajské veterinární správy, krajské hygienické stanice, pražského inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Krajského informačního střediska Středočeského kraje či Agrární komory Příbram.

Letošní ročník soutěže se u výrobců setkal s vyšším zájmem než ten loňský. Podle slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) není divu: regionální potraviny získávají u spotřebitelů čím dál větší oblibu. „A ty středočeské chutnají skutečně výborně,“ pochválila. Již tradičně se také potvrzuje, že výrobci přihlašující své produkty kladou důraz nejen na výslednou chuť, ale třeba i na kvalitu surovin.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
Zaměstnanci sociálních služeb dostanou odměnu za práci v době pandemie

Ocenění výrobci a jejich produkty
* Pivovar Hubertus
- Světlý ležák Prémium

* Lucie Hesová
- Džem meruňkový
- Džem broskvový

* Apostolov
- Jogurtový sýr slaný

* Včelí farma Samek
- Med květový jarní
- Med květový letní s podílem slunečnice
- Med medovicový lesní s podílem lípy

* Cvrčovická pekárna
- Kváskový pecen
- Cvrčovický chléb
- Bramborová placka s cibulí

* Pivovar Vysoký Chlumec
- Démon – silné polotmavé pivo
- Max X – Chlumecká desítka

*Wifcom
- Vepřový ptáček
- Hovězí šunka
- Kovbojská slanina
- Lovečák Speciál

* pivovar Herold Březnice
- Světlý zámecký ležák

* Proteco Agro
- Jogurt višňový 3,5 % tuku
- Jogurt meruňkový 3,5 % tuku
- Jogurt borůvkový 3,5 % tuku

* Školní statek Středočeského kraje
- Ryzlink rýnský, suché, kabinetní víno, ročník 2015
- Kerner – polosladké, pozdní sběr, ročník 2017
- Müller Thurgau – polosuché, ročník 2019

* Řeznictví a uzenářství u Dolejších
- Pršut z pečeně

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje