V Kolíně se redaktor vydal na zastávku MHD u hlavního nádraží a během třiceti minut zjistil, že kromě všech čekajících cestujících měli roušky nasazeny i řidiči městských autobusů. Další cesta vedla k poště kde, během půlhodinového pozorování, na roušku zapomněla jen jedna dáma. Tedy ne, že by zapomněla, jen měla ústenku ležérně shrnutou až pod bradu.

V Mladé Boleslavi ve čtvrtek ráno pak měli roušky úplně všichni, kteří se pohybovali na zastávce 9. května/U parkoviště. Během půlhodiny se tu vystřídalo asi padesát cestujících a bez roušek přijížděli jen řidiči autobusů.

Bez roušky vesele do pizzerie

V rozporu s vládními nařízeními jedna pizzerie v Praze 3 fungovala v normálním provozu a čekající zákazník navíc neměl nasazenou roušku. Oznámila to městská policie. „Po výzvě k nápravě se zákazník nejprve strážníky dohadoval, pak se přiznal k tomu, že nařízení ignoruje vědomě. Porušení vládních nařízení byla vyřešena pokutou,“ uvedla Jiřina Ernestová z pražské městské policie.

Ministr vnitra Jan Hamáček.
Krajskou koronavirovou statistiku rozšířil i vrcholný politik

Na ulicích v metropoli i v jejím okolí i přes zpřísňující se nařízení lze tedy stále potkat lidi bez roušek. Jak zjistili reportéři Deníku, jde ale spíše o občasná a jednotlivá opomenutí, než o masové akce.

Ve středu se například v metropoli vydali reportéři na Vítězné náměstí a na Smíchov a sledovali, zda ve frontě či na zastávce a v MHD lidé roušky nosí, či ne. V tramvaji linky číslo 7 při jízdě v úseku Slavia-Na Knížecí jak ráno, tak odpoledne v opačném směru všichni cestující měli disciplinovaně ústenky a respirátory nasazené, a to včetně skupinky bezdomovců se psem, kteří se tramvají svezli z Anděla do Vršovic.

Boj s covidem s maximálním nasazením.
Nemocnicím pomáhají dobrovolníci. I v nejtěsnějším kontaktu s pacienty

Na terminálu Na Knížecí, kde lidé čekávají na několik autobusových spojů po Praze i do středních Čech, bylo mezi 18.00 až 18.30 přibližně sedmdesát cestujících. Tři z nich roušky nasazené neměli a ostatní si od nich raději poodstoupili.

Pravidla se pořád mění

„Pravidla se pořád mění a nevím, jestli tu roušku mám tedy mít, nebo ne, raději ji nosím. Plukovník si to mění podle toho, jak se zrovna vyspí. Dělají z lidí šašky,“ pronesl muž středního věku, který podle svých slov přijel do Prahy ze středních Čech a reportér Deníku ho zastihnul u KFC na Vítězném náměstí v Praze 6.

Tam ve středu mezi 13.00 a a 13.30 hodin čekali na oběd jen lidé se zakrytým nosem a ústy. „Rouška mi nevadí, ale tahle fronta je hrozná,“ postěžovala si jedna z žen ve frontě. „Já to nosím, nerad bych tou čínskou chřipkou nakazil rodiče,“ přidal se mladší muž.

Středočeští záchranáři v době koronaviru.
Lidé s koronavirem chtějí do nemocnice. I když to nepotřebují