To však ještě neznamená, že se město do náročné obnovy památky pustí. Štědrou dotaci totiž ještě musí schválit na svém zasedání městští zastupitelé. To se bude konat na konci ledna.

I když je zde ještě tento krok, vedení města nezahálí. Kutnohorští radní již ustanovili takzvaného dotačního manažera. „Nechceme ztrácet čas a pokud 31. ledna zastupitelé přijetí dotace schválí, dotační manažer bude moci ihned začít práci koordinovat," uvedl starosta Kutné Hory Martin Starý.

Podle něj půjde zejména o uznatelné a neuznatelné náklady. „Některé náklady půjde ze získané dotace uznat zpětně. Některé naopak uznat nepůjdou. Když už se ale do tak rozsáhlé rekonstrukce pustíme, byla by škoda některá místa vynechat a neopravit je," poznamenal starosta.

Stavební úpravy ve Vlašském dvoře

Ve Vlašském dvoře jsou například původní a již několikrát repasovaná okna, dále zde jsou staré rozvody elektřiny a část kanalizace je v havarijním stavu, protože je ještě původní. Podle Martina Starého je rovněž důležité také dobře zabezpečit budovu Vlašského dvora, jelikož zde chybí kamerový systém.

Pro návštěvníky Vlašského dvora bude zpříjemněním i vybudování výtahu, který umožní přístup i handicapovaným lidem a seniorům. „Velký rozvoj vidím i v Průvodcovské službě Kutná Hora. „Plánujeme ve Vlašském dvoře rozšíření expozic, které budou atraktivní hlavně pro turisty," doplnil Marin Starý k plánované kompletní rekonstrukci Vlašského dvora.

Čtěte také: Nové video ukazuje Kutnou Horu z výšky, vzniklo pomocí dronu