Eliška Dobiášová Turková prý neměla dovolenou dlouho. „Naposledy jsem byla na svatební cestě v Tatrách," přiznala, že dlouho nikde nebyla. S partnerem rádi cestují po České republice, případně do sousedních států. „Válení u moře není pro nás, jsme raději v horách," řekla s tím, že vyhledávají kolo, lyže nebo pěší turistiku.

Tuzemsku a sportu dává přednost také Milan Hutla z Břežan I. „Rád sbalím kolo na střechu auta, na pár dní někde zaparkuji a jezdím," vyprávěl. Prý se letos již podruhé vydá na Máchovo jezero. „Asi to tak bude i napřesrok," přiznal, že kraj, kde žil Karel Hynek Mácha, ho opravdu očaroval. K cyklotoulkám je navíc tento kout České republiky vhodný.

Odpočinek u moře i na horách

Na dovolenou se již moc těší prodavačka Lucie Dušková. „Loni jsme byli s přítelem na řeckém ostrově Chios," řekla na úvod a dodala, že letošní dovolenou teprve vybírají. „Opět chceme k moři, kde si dokonale odpočineme a nabereme síly," usmívala se. A kam chtějí letos se svoji drahou polovičkou vyrazit? „Asi vyhraje Španělsko," není mladá žena stále ještě stoprocentně rozhodnutá, který stát letos navštíví.

Kolíňačka Pavla Vymazalová prý každoročně jezdí v létě do Krkonoš. „Ráda se tam vracím. Vymýšlíme stále nové výlety a turistické cíle," řekla s tím, že kromě toho jezdí i do jiných koutů republiky. „Ráda se vracím také na Slovensko. Mým snem je turistická dovolená v Himálaji, ale finanční možnosti to prozatím nedovolují," prozradila.

Markéta Klápšťová z Dobřichova prý zatím nemá letošní dovolenou domluvenou. „Nevím, kde ji budu trávit," přiznala s tím, že někdy se vrací na stejná místa a jindy navštíví taková, kde ještě nikdy nebyla. A jestli jezdí raději do zahraničí. „Záleží na finančních možnostech," dodala.

V tuzemsku i v cizině, dle možností

Tereza Dušková, maminka dvou malých chlapců z Černokostelecka, prý tráví dovolenou ráda u moře i v tuzemsku. „Čechy jsou krásné, ale moře je fajn," zhodnotila a vysvětlila, že s rodinou rádi objevují nová místa a je jedno, zda v Čechách nebo v zahraničí. Úplným opakem jsou rodiče Terezy Duškové. „Naši jezdí každoročně do Chorvatska na to samé místo," řekla na závěr mladá maminka.

Luboš Rücker, který žije ve Velimi, se snaží dovolenou trávit tak, aby se podíval na nová místa. „To ale neznamená, že nezajedu víckrát na jedno a to samé, když je tam toho dost k vidění," upozornil. Prý moc nerozlišuje, zda zůstane v tuzemsku nebo vyjede do zahraničí. „Jezdíme například na kola do Německa, lákají mne však i exotické destinace. Je to spíše o penězích," dodal nakonec, že výběr dovolené ovlivňují také finanční možnosti.

Čtěte také: I lidé v Příbrami jsou letos při výběru dovolené opatrnější