Za Nymbursko by se první fáze projektu měla týkat Lysecka a Milovicka, později by do systému byly zařazeny i Nymburk a Poděbrady. Kraj si od toho slibuje celkové zlepšení dopravní obslužnosti, nárůst počtu cestujících i zvýšení tržeb. „Tyto oblasti by se stejně jako další měly později stát součástí nového společného dopravního systému Středočeského kraje a Prahy," řekl Petera.

„Rada doporučuje pokračovat v integraci dalších oblastí do připravovaného společného integrovaného dopravního systému (IDS) Středočeského kraje a Prahy," uvedl. Podle hejtmana se nyní připravuje sjednocení dopravy také na trasách z Mělníka do Kralup 
a Roudnice, v oblasti Mšena a na linkách Praha - Kladno, Kladno - Slaný a Slaný - Praha.

Zahrnutí dalších měst

V dalším období by měly být do společného systému pražské a středočeské dopravy zahrnuty i Poděbrady a Nymburk. A dále města jako Benešov, Beroun, Čáslav, Kolín, Kutná Hora, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Sedlčany, Dobříš, Příbram, Rakovník či Vlašim.

Systém sjednocené dopravy s pražskou hromadnou už funguje například na Mělnicku, kde cestující do Prahy ušetří měsíčně několik set korun. V Mělníku fungují jen dvě linky městské hromadné dopravy. Z Mělnicka denně do Prahy dojíždí zhruba 3000 lidí. Integrace kromě nižších nákladů přináší také zjednodušení, protože na cestu po městě i mezi městy stačí jedna jízdenka.

Čtěte také: Jízdné v autobusech by mohlo pro seniory a žáky zlevnit