Pilotní projekt Pol Pointů, bezobslužných kontaktních míst, rozjela středočeská policie před čtvrtrokem. Tehdy, v polovině ledna, kdy začaly první pokusy (s následným spuštěním ostrého provozu od počátku února) to nebylo v rámci opatření proti šíření koronaviru; policisté chtěli hlavně zachovat lidem soukromí, omezit jejich časovou zátěž a rozšířit možnosti kontaktu.

Právě pro nynější koronavirovou současnost však toto řešení může nabídnout řadu plusů v rámci běžného jednání lidí s policií. Člověk se může spojit s takzvaným centrálním místem na krajském ředitelství, které jeho informace zaznamená – a okamžitě předá příslušnému policejnímu pracovišti, jež se věcí bude dál zabývat. Zatím běží pilotní provoz, kdy to takto funguje v pracovních dnech mezi osmou a patnáctou hodinou. Což nynější nouzový stav nijak neovlivnil.

Ilustrační foto
Pozor na klíšťata, varují experti. Ta karanténu nedodržují

S rouškou není problém

Veškerá komunikace s občanem se odehrává videokonferenčně, sdělila Deníku mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. S upřesněním, že nedochází k jakémukoli fyzickému kontaktu, což plně odpovídá nařízení vlády k omezení přenosu nákazy novým typem koronaviru. „Současně jsou v prostoru Pol Pointu k dispozici dezinfekční prostředky pro občany – a po opuštění místa je celý prostor dezinfikován,“ doplnila.

Není problém ani v tom, že lidé mají nyní povinnost pohybovat se prakticky kdekoli mimo vlastní domácnost s nasazenou rouškou. Možné identifikaci osob to nebrání, i když jsou návštěvníci v kontaktu s policejním pracovištěm pouze prostřednictvím kamer a mikrofonů. „Osoba, která vstoupí do prostoru Pol Pointu, samozřejmě může uvnitř roušku sejmout, neboť tam není nikdo další,“ vysvětlila Suchánková.

Česko zvýšilo počet testů na koronavirus.
Historie nás varovala, úder a vývoj epidemií lze těžko předvídat. I u koronaviru

Komunikovat lze z domova

První Pol Point vznikl a stále je v provozu v Karlštejně na Berounsku, druhý přibyl v Lysé nad Labem na Nymbursku. „Zřízení dalšího bezkontaktního místa plánujeme ještě v další obci na Nymbursku,“ představila Suchánková nejbližší záměry.

Alternativou k využívání těchto místností je Pol Point – virtual, nabízející možnost komunikovat na dálku s policií odkudkoli. I z domova. Poslouží k tomu mobil nebo počítač s připojením k internetu, který je vybavený kamerou, mikrofonem a reproduktorem. Stačí poslat na adresu krps.polpoint@pcr.cz e-mail s uvedením jména a příjmení, čísla dokladu totožnosti a informace o předmětu podání. Policie zašle odpověď s odkazem na videokonferenci a přihlašovací údaje.

„V době platnosti nouzového stavu už této možnosti využily dvě desítky občanů,“ konstatovala Suchánková. „V převážné většině se jednalo o podání vysvětlení, komunikaci ohledně úkonů trestního řízení, výslech svědka či oběti,“ přiblížila využití novinky.

Ilustrační foto.
Miliony na koronavirové projekty zmizely jak mávnutím pomlázky

„I přesto, že byl projekt pilotně spuštěn teprve začátkem února a následující měsíc byl v souvislosti s pandemií koronaviru vyhlášen nouzový stav, je tato bezkontaktní alternativa komunikace veřejností využívána,“ poznamenala mluvčí středočeské policie.

Kontaktní místo policie Pol Point

- Nejde o náhradu tísňové linky 158, jejíž úloha v případě potřeby rychle přivolat hlídku zůstává nezastupitelná. Prostřednictvím Pol Pointů se projednávají záležitosti, u kterých nejde o ohrožení života či zdraví: například se jedná o oznamování trestné činnosti, podávání vysvětlení a podobně.

- Hlavním posláním bezobslužných kontaktních míst, jejichž návštěvníci jsou s policisty v kontaktu prostřednictvím videokonference, je zlepšovat dostupnost služeb policie za současného zvýšení ochrany obětí trestných činů. Počítá s tím, že tato forma umožní snáz nahlásit třeba případy domácího násilí nebo sexuálních útoků.

- Na dálku lze být s policií v kontaktu nejen prostřednictvím speciálně vybudovaných zabezpečených místností (do nichž v době, kdy je někdo uvnitř, nemůže vstoupit nikdo další, a policie sleduje i dění v okolí). Je to možné prakticky odkudkoli prostřednictvím počítače s kamerou připojeného k internetu (případně i tabletu či většiny dnes běžně rozšířených typů mobilních telefonů).

Zdroj: Policie ČR

Přístroj pro mimotělní krevní oběh, který umí u pacientů v těch nejzávažnějších stavech nahradit funkci plic a srdce.
Pro pacienty s koronavirem má kraj vyčleněno šest set lůžek