Akce se zúčastnilo mnoho vzácných hostů, mezi kterými nechyběly například ani lidické ženy a děti, velvyslanci dvaadvaceti různých zemí, zástupci devíti velvyslanectví, starostové z ostatních vypálených obcí, ženy nesoucí jméno Lidice či zástupci britského města Stoke-on-Trent, kde vzniklo hnutí Lidice shall live.

Akce byla zahájena již v ranních hodinách, kdy plzeňský biskup Tomáš Holub odsloužil mši na základech lidického kostela sv. Martina. Poté se hosté přesunuli ke společnému hrobu 173 lidických mužů, kde uctili památku obětí lidické tragédie položením věnců.

Starostka obce Lidice Veronika Kellerová.
Veronika Kellerová: Pro nás je lidická tragédie součástí života

„Vyvraždění lidických mužů, tragický osud žen a dětí a srovnání obce se zemí otřáslo světem. Lidice se okamžitě staly symbolem odporu pro nacizmu. Tři čtvrtě století po této hrůzné události se však ve světě stále dějí zločiny proti lidskosti, a symbol Lidice tak dostává obecnější význam. Zároveň jsou ale také symbolem naděje, jsou důkazem toho, že i v době největších útrap se najdou lidé ochotni pomoci. Jsou důkazem toho, že se člověk dokáže zvednout z prachu a začít znovu," řekla při svém úvodním projevu ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová.

Od vyhlazení obce Lidice uplynulo 10. června 2017  pětasedmdesát let.
Tragédie: před 75 lety vyhladili Němci Lidice


O hlavní projev se při pietním aktu postarala první místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Miluše Horská. „Pro nás je dnes tato doba především jedním z témat v učebnicích historie, ovšem tehdy šlo skutečně o život. Umírali nejen lidé, ale mizely z map i celé obce. Válka si oběti nevybírá, postihuje aktivní bojovníky, stejně tak jako prosté občany. V případě Lidic se jednalo o oběť za smrt tyrana. O smrti Heydricha nehovořme prosím jako o atentátu, o slovu, které evokuje kriminální čin. Jednalo se o hrdinský útok, který napomohl k ukončení války, i když msta byla nedozírná," uvedla Miluše Horská.

Setkání Kladenského deníku s jednadevadesátiletou Jaroslavou Skleničkovou doma v Lidicích.
Jaroslava Skleničková: Lágr mě vychoval!

Po společném uctění památky obětí vyhlazení Lidic byla zahájena celostátní přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice. Přehlídku letos zaštítil Martin Chodúr, který nejprve se čtrnácti sbory dětskými sbory zazpíval státní hymnu, následně pak z jeho úst zazněla píseň Lidice. Píseň, kterou zpěvák složil pro stejnojmenný film.