Původně měla výměna oken a dveří vyjít na 7,3 milionu korun bez daně, po započtení protiazbestových opatřeních vyjde rekonstrukce na 10,2 milionu korun. Řekl to kolínský místostarosta Tomáš Růžička.

Vedení města muselo zajistit bezpečnou likvidaci azbestu, změnit harmonogram prací, vše potřebné povolovala krajská hygiena. „Povolovala postup prací, aby se azbest nedostal do bytů," vysvětlil Tomáš Růžička.

Bezpečnostní pásmo

S tím souvisí i bezpečnost v jednotlivých bytech, tedy v místnostech, které budou práci s azbestem nejblíže. „V místnostech bude vytvořeno bezpečnostní pásmo se zafoliovanou stěnou s filtry, celý prostor pásma po sejmutí azbestu bude vyluxován a dekontaminován," podotkl Růžička.

K domu se bude muset přistavět lešení, aby se azbestové desky vozily dolů po vnějšku domu a pracovníci je nenosili po bytech a chodbách. „Je třeba připomenout, že dům byl postaven v 80. letech, kdy se tyto azbestocementové desky ve stavebnictví používaly," řekl Tomáš Růžička.

V šestnáctipatrovém domě v Tyršově ulici se tak odehraje kompletní výměna oken a dveří u všech 90 bytů, které v domě jsou. Dokončit výměnu do konce roku se kvůli problémům s nalezeným azbestem stihnout nedají.

Čtěte také: Kralupy nad Vltavou investují miliony korun do oprav bytového fondu