Tak ji alespoň představuje 26letá modelka, herečka, moderátorka a blogerka česko-japonského původu Naomi Adachi známá i jako Naoleo, která na zakázku Středočeské centrály cestovního ruchu uvádí internetové pozvánky k návštěvě různých oblastí středních Čech.

Epizoda věnovaná Mělnicku a Kokořínsku, k jejímuž sledování v sobotu pozval na sociálních sítích krajský úřad, je druhým dílem cestovatelského pořadu s Naomi, který má představit, co určitě vidět, nevynechat, zažít a užít si.

Z koncertu kapely Rybičky 48 v sobotu 7. května 2022.
FOTO: Rybičky 48 odstartovaly turné před kutnohorským publikem

Mělník představuje jako město, kde to na náměstí žije i v sobotu v devět ráno, kdy se tam podle cestovatelské průvodkyně lze setkat s trhy, kávou, ovocem, zeleninou i živou hudbou. Mělník s nepřehlédnutelným zámkem a bohatou historií je však také označován jako město vína, kde se koná řada vinařských akcí – a celoročně podle sdělení Adachi fungují „vinné sklípky“ nabízející degustace v soukromí. A je prý úplně jedno, jaké víno pijete. „Hlavní je, jestli vám chutná,“ radí průvodkyně pořadem, nevysloveně doporučující vinařství Kraus. Konkrétní místa, kde si v regionu pochutnat, pak zmiňuje následně.

Z dalších atraktivit regionu Adachi nabízí letovisko Harasov s koupáním patřícím k těm nekrásnějším v republice (a dokonce i se psí pláží), Kokořínské pokličky i hrad Kokořín. Stejně jako šemanovické kulturní centrum Nostalgická myš, jehož podobu ovlivnila řada významných osobností. Mimo jiné zde mají původní klavír z pražského Semaforu – a prý je notně rozladěný. Na nedalekém hřbitově se prý vyplatí hledat neoznačený kovový kříž s číslem 110, jenž by údajně mohl upozorňovat na místo posledního odpočinku Járy Cimrmana – což je ovšem bez záruky…

Doporučeny k návštěvě jsou nejen Dobřenice, jež se mimochodem v minulosti před kamerou proměnily v rakouskou vesnici, ale tak Lobeč. A nejen kvůli tamnímu zámku. V Lobči mají také Museum spisovatele Eduarda Štorcha, který zde chalupařil a také se věnoval archeologii jako svému koníčku. Muzeum v budově obecního úřadu ho však nepředstavuje jen jako autora či významného pedagogického reformátora; nabízí i pohled do života v pravěku. Zaujme už svou formou: v době nepřítomnosti průvodce je totiž samoobslužné: dveře zde otevírá kód zaslaný na mobil.

Obec Broumy a okolní chráněná krajinná oblast Křivoklátsko
Národní park Křivoklátsko: obce a ministerstvo si zatím nenotují

Putování s Naomi končí v lobečském pivovaru, do kterého se při romantickém výletu na Kokořínsko zamilovali manželé Prouzovi – architekti Jana a Pavel – a podařilo se jim chátrajícímu komplexu s bohatou historií, kde se však pivo přestalo vařit už v roce 1943, vdechnout nový život. Nejen s památkovou obnovou ověnčenou cenami, ale i s opětovným rozjezdem výroby řemeslného piva od roku 2015 a s vybudováním turistického zázemí.

„Už plánujete výlet?“ táže se na facebooku krajský úřad. Naomi přitom slibuje další várku podnětů: pro příští díl svého internetového pořadu ohlásila výjezd na Kolínsko a Kutnohorsko.