Aktuálním příkladem může být postup radnice v Lysé nad Labem. V lokalitě na Mlíčníku se chystá projekt, ze kterého mají místní obavy, že se vyklube právě stavba ubytovny. Radnice proto po poradě s právníky vyhlásila plán, jak takovému postupu zabránit. „Tím řešením je vydání územního opatření o stavební uzávěře, která znemožní realizovat v této oblasti záměr, který by odpovídal využití zamýšlené budovy jako ubytovny,“ uvedl starosta Karel Otava.

Ubytovna. Ilustrační foto.
Bytová nouze trápí i Nymbursko. Sociálních bytů je ale málo

Scénář dalších kroků

Prohlášení k tomuto tématu vydali společně všichni radní a zveřejnili jej na sociální síti. Jeho součástí je i časový scénář dalších kroků radnice. Už v dubnu dostala Rada města úkol vybrat rizikové lokality, ve kterých bude navržena změna územního plánu. „Zastupitelstvo města pak 26. června schválí pořízení změny územního plánu, ve kterém bude navržena změna využití území a je zároveň podmínkou vydání stavební uzávěry,“ vysvětlují radní.

Vzápětí Rada města bez odkladu přijme usnesení k vydání opatření o stavební uzávěře, ve kterém uloží stavebnímu úřadu připravit podklady pro projednání stavební uzávěry. Návrh územního opatření o stavební uzávěře se písemně projednává s dotčenými orgány, které mohou uplatnit svá stanoviska do 30 dnů ode dne obdržení návrhu. Po projednání s dotčenými orgány Rada města vydá stavební uzávěru.

Ne všude mají problémy

Situace v ostatních částech kraje je různorodá. Takový Kolín má v současné době 27 ubytoven. „Což je podle mého názoru docela dost,“ říká místostarosta Michal Najbrt. Město už před několika lety vydalo stavební uzávěru na vznik nových ubytoven, ale ta samozřejmě neruší ty původní. „Není to tak, že bychom o nich jen věděli a pasivně přihlíželi. Zjišťujeme, jaký typ ubytovaných tam je, do pomoci jim se zapojuje sociální odbor atd.,“ dodal místostarosta.

V Kladně je 25 tzv. sociálních ubytoven. Podle kladenského primátora s nimi není situace vůbec jednoduchá, jak ukázal i nedávný požár ubytovny v Rozdělově. „Proto se ubytovnami intenzivně a průběžně zabýváme, mimo jiné i územním plánem nebo kontrolami těchto zařízení. Rovněž apelujeme na stát, aby řešil sociální, resp. dostupné bydlení,“ řekl.

Kutná Hora o další ubytovny nestojí, řekla místostarostka Silvia Doušová. „V současné době nejsou ale mechanismy, jak se tomu bránit, když jsou ve většině případů v soukromých objektech," podotkla. Cestou stavební uzávěry se Kutná Hora zatím nevydala.

Ilustrační foto
Nezaměstnanost se snížila, nejvyšší je na Kladensku

Jsou ale i města, kde problém s ubytovnami není, třeba v Rakovníku. Ve městě funguje pro sociálně slabé pouze jedna, kterou navíc vlastní samotné město. Koncem roku sice na zasedání zastupitelů zazněla myšlenka vyhlášení takzvané bezdoplatkové zóny, ale radnice se tím nakonec vůbec nezabývala. „Osobně si myslím, že se nejedná o dobrou věc, která navíc může působit diskriminačně. Každé nařízení, které působí paušálně a zasáhne veliké množství lidí, zákonitě najde lidi, kteří si to nezaslouží. Nic takového neplánujeme,“ řekl počátkem roku místostarosta města Jan Švácha.

Že je situace kolem ubytoven pod kontrolou, řekl i příbramský místostarosta Jan Konvalinka. „V jejich okolí se ve spolupráci s městskou a státní policií dbáme na dodržování pořádku. S majiteli jednotlivých ubytoven máme poměrně korektní vztahy a snažíme se společně řešit případné konflikty a problémové situace,“ podotkl.

Mělník s ubytovnami nemá problém. „V našem městě funguje úzká a bezproblémová spolupráce se všemi úřady i se samotnými ubytovnami a naštěstí nemusíme řešit žádné potíže,“ vyjádřil se mělnický starosta Ctirad Mikeš.

Kolik ubytoven je v šestnáctitisícovém Benešově, není úplně jasné. V samotném centru fungují hned tři. Jedna je v Tyršově ulici, další v Jiráskově a poslední v Husově. Dvě posledně jmenované stojí poblíž škol. Ta v Husově ulici vznikla dokonce loni, když v roce 2017 zanikla tamní Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb Svazu českých a moravských spotřebních družstev Benešov fungující 88 let.

O objekt měl zájem také Benešov a chtěl tam uspokojit vzrůstající potřeby DDM, ZUŠ i vedlejší základní školy, ale vedení města se záměr do konce dotáhnout nepodařilo. Od té doby už v Benešově žádné ubytovny nevznikají. „Nemohou, v územním plánu na ně máme stavební uzávěru,“ potvrdil benešovský místostarosta Roman Tichovský s tím, že zákon však neumožňuje už existující ubytovny zrušit.

"Odložená" tramvaj u dálnice D1
Odloženou tramvaj u D1 v Průhonicích někdo posprejoval. Případ řeší i ministr