Redakce Deníku těsně před jeho přestěhováním vyrazila na místo a ptala se místních, jak vnímají svého souseda.

Zemanův bungalov, jak ho v minulosti označil, se nachází ve slepé ulici ve vilové čtvrti v západní části Lán a bezprostředně sousedí se dvěma domy. Jejich majitelé, kteří budou bývalého prezidenta pravidelně vídat, se pro Deník nechtěli vyjádřit, stejně jako mnozí další obyvatelé obce. Přesto se redakci podařilo sehnat alespoň několik ohlasů místních.

Zvolený prezident Petr Pavel.
Jak na inauguraci Petra Pavla: Cesta k Hradu, kde vidět prezidenta, co kontroly

Nepříliš šťastný ze Zemanova bydlení v Lánech je starší muž, který bydlí nedaleko výjezdu z obce ve směru na Beroun. „Ve své funkci měl skončit dávno, už před pěti lety. Kdyby se odstěhoval, bylo by to pro nás lepší. Nic dobrého nás tady nečeká," postěžoval si.

Kolemjdoucí ženu nechává Zemanovo bydlení v sousedství naopak chladnou. „Mně je to úplně jedno, hlavně že mám střechu nad hlavou, to je pro mě důležité,“ řekla stručně.V podobném duchu reagovali také zaměstnanci místního autoservisu: „Ať si každý bydlí, kde chce."

Sdílnější byla jedna ze zaměstnankyň Bechnerova statku. „Na Lánech nebydlím, pouze zpívám v tamním pěveckém sboru a mám tam babičku a rodinu, úplně se mě to netýká. Věřím ale, že se tu bude bývalému prezidentovi líbit, protože jsou kolem křivoklátské lesy a je tady krásná panenská příroda. Doufám, že z ní bude čerpat energii a bude se mu tady dobře dožívat,“ pronesla zaměstnankyně lánského pohostinství, která podle svých slov měla tu čest pro Miloše Zemana zpívat.

V obležení ochranky

V Lánech donedávna žila a stále tam vede oddíl aerobiku moderátorka Bára Ladrová. „Na Lánech máme spoustu zajímavých lidí a teď nám přibude další zajímavá osobnost,“ uvedla Ladrová, která více než bývalého prezidenta vídala v Lánech spíše jeho ochranku. „On byl v takovém obležení ochranky, že přes ně nebyl ani moc vidět. Spíše jsem dříve vídala Václava Klause a jeho ženu Livii, ti byli moc milí. Vypadalo to, jako byl sem patřili. Livia chodila za dětmi - to byl takový krásný vztah k Lánům,“ poznamenala bývalá moderátorka Radia Relax.

Prezident Petr Pavel
Inaugurace Petra Pavla přehledně: Detaily programu, časový plán, kde ji sledovat

Novostavba Miloše Zemana se nachází na pozemku, který odkoupil od provozovatele Hokejové síně slávy Josefa Hoška před několika lety za 2,5 milionu korun.