Rozhodně se však nechystá tak zásadní změna jako v minulosti, kdy centra přecházela ze škol pod sportovní kluby, vyplývá ze slov radního pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martina Draxlera (ANO). Zdůraznil, že v návrhu projednaném výborem krajského zastupitelstva pro tělovýchovu a sport a předkládaném radou kraje se jedná formální drobnosti (například záměna termínu „nezisková organizace“ označením „žadatel“) a zpřesnění či nijak zásadní úpravy technického charakteru, vzešlé z praktických poznatků z dosavadní činnosti mládežnických sportovních center. Ta slouží jako střediska vrcholového sportu pro výchovu mladých talentů, jež mají šanci prosadit se nejen jako reprezentanti kraje, ale uspět i na celostátní úrovni.

Na ferratě si svou dobrodružnou cestu najdou jak děti, tak i zkušení lezci.
Středočeská via ferrata nabízí adrenalinový zážitek

Desítky milionů talentům

Činnost sportovních center zajišťují spolky, kluby, oddíly a tělovýchovné jednoty. Na provoz jim kraj ze svého rozpočtu přispívá statisíci korun ročně, ale i částkami převyšujícími milion. V rámci neinvestičních dotací na provoz sportovních center mládeže je pro ně letos určeno cekem 32 milionů (loni to byla částka o šest milionů nižší). O dalších dotacích do výše 200 tisíc korun by měli rozhodovat radní – kolem čehož se mezi zastupiteli může ještě strhnout debata. Ze strany opozice – a to obvykle nezávisle na tom, kdo se v té roli zrovna ocitnul – bývá totiž zvykem takto schvalované podpory kritizovat s tím, že příspěvky a podpory mají být rozdělovány v rámci dotačních programů s pevnými pravidly, v nichž všechny žádosti naráz posuzuje hodnoticí komise.

Podpora, mající umožnit rozvoj skutečně výrazných talentů (kde nejde o masový sport) se přitom netýká jen fotbalu, hokeje a atletiky, ale třeba i basketbalu, cyklistiky, tenisu nebo plavání. Dokonce i ragby či florbalu. Nejrozšířenější jsou centra pro výchovu sportovních talentů na Mladoboleslavsku, kde jich dlouhodobě funguje šest. Čtyři pak na Kolínsku, po třech na Kladensku a Praze-východ, po dvou na Mělnicku, Nymbursku i Příbramsku; na Berounsku je jedno. Není však vyloučeno, že se jejich počet zvýší. Tradičně kraj podporuje 23 příjemců dotací věnující se 15 různým sportům; ti pak ještě spolupracují s 22 dalšími subjekty.

Hraboš polní páchá škody také na ječmeni a ozimé pšenici.
Hraboš v polích. Místo jedu zemědělci nasazují dravce

Peníze i pro starší borce

Nejviditelnější z navrhovaných změn je úprava věkové hranice pro podporu mladých sportovců. Dosud je stanoveno věkové rozpětí od sedmi do devatenácti let; horní limit se však má zvednout až na 23 roků. Důvodem je variabilita věkových kategorií v jednotlivých sportovních odvětvích, vysvětlil radní Draxler. Pro vlastní sportovní praxi by pak měla mít značný význam nově navrhovaná možnost hradit z krajských podpor i činnost rozhodčích spojenou s fungováním sportovního centra mládeže či služby fyzioterapeutů. Dosud krajské peníze pomáhaly zaplatit zvláště trenéry, vybavení, tréninkové prostory, soustředění a cestovní náklady.

Tradiční sportovní centra mládeže v kraji
* Atletika:

- A.C.TEPO Kladno z. s.
- Tělocvičná jednota Sokol Kolín – atletika
- Atletika Stará Boleslav z. s.
* Badminton:
- Badmintonový klub 1973 Deltacar Benátky nad Jizerou z. s.
* Basketbal:
- Spolek přátel košíkové Polabí – chlapci
- DSK Basketball o. s. – ženy
- Basketbalový klub Kralupy junior z. s. – dívky
* Cyklistika:
- Z&S Apache Team z. s.
* Florbal:
- Florbal MB z. s.
* Fotbal:
- 1. FK Příbram, fotbalová akademie z. s.
- FK Mladá Boleslav z. s.
* Gymnastika:
- Tělocvičná jednota Kolín
*Házená:
- Házená Mělník z. s.
* Hokej:
- Hokejový klub Kladno, spolek
- Bruslařský klub Mladá Boleslav z. s.
- Hokejový club Benátky nad Jizerou z. s.
* Moderní pětiboj:
- TJ Spartak Hořovice z. s.
* Plavání:
- TJ LARS Kladno z. s.
* Ragby:
- Rugby Club Říčany z. s.
* Rychlostní kanoistika:
- TJ Lokomotiva Nymburk z. s.
* Tenis:
- Rosol Tennis Academy z. s.
* Volejbal:
- Volejbalový klub Příbram z. s.
- Volejbalový klub Benátky nad Jizerou z. s.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační fotografie.
Deště pomohly. Plodiny ale dlouhé sucho zdecimovalo
Střelba na branku byla součástí tréninků. U starších hráčů se trénují i jednotlivé herní systémy, jako přihrávky, bránění...
Trenér musí být i psycholog, říká florbalista