Ta spolupráci s pořadateli označila za „neopakovatelnou příležitost kraje“. Navíc v rámci akce, která se podle jejích slov koná pod záštitou Prahy, ministerstev pro místní rozvoj i kultury, Asociace krajů ČR i americké ambasády. „Přínos pro ekonomiku i podporu cestovního ruchu,“ shrnula hejtmanka, co lze za deset milionů z krajského rozpočtu získat.

Pro podporu akce pořádané kamarády z motorkářských vyjížděk ovšem nezvedl ruku ani radní Robert Bezděk (ANO). Upozornil, že jako harleyář, který se podílí i na organizaci akce, je ve střetu zájmů. Zdržel se proto hlasování. Jednoznačně však souhlasí s tím, co zdůraznila Jermanová: poskytnuté peníze lze vnímat jako dobrou investici. Hejtmanka se také ohradila proti petici starostů, kteří vyjádřili svůj nesouhlas. S důrazem na to, že když rozeslala vysvětlující informace, někteří se za svůj podpis pod peticí dokonce omluvili.

Peníze. Ilustrační foto.
Průměrný Středočech dostal během roku dva tisíce k platu navíc

Očekává se sto tisíc lidí

Oslavy v místě, kam jsi vždycky chtěl jet. Pod tímto sloganem zvou organizátoři oslav 115. výročí značky Harley-Davidson motorkáře a jejich příznivce do Prahy. Na počátku července očekávají příjezd asi 100 tisíc lidí s až 60 tisíci motocykly. A to lidí vesměs dobře situovaných, kteří se nerozpakují utrácet. To potvrzují zkušenosti z dřívějších akcí konaných různě po Evropě – včetně minulých oslav 110. výročí v Římě a kraji Lazio či další velké harleyářské akce v Korutanech.

Na akci s rozpočtem ve výši tří milionů eur organizátoři (k nimž Jan Jakob z TOP 09 připomněl, že jde o soukromou společnost s akciemi na jméno) požádali kraj o podporu ve výši 10 milionů korun. Stejnou sumu by rádi získali od od agentury CzechTourism – a od Prahy chtějí pětimilionovou podporu (což středočeští politici napříč politickým spektrem vidí jako pochopitelné, protože Praha se nemusí tolik snažit a návštěvníky akce k sobě lákat). Řada zastupitelů – od hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanová (ANO) po předsedu klubu zastupitelů KSČM Zdeňka Štefka – zdůrazňovala, že peníze nejsou učeny na „zábavu motorkářů“, ale jde o komunikační kampaň propagující Středočeský kraj a jeho turistickou nabídku s přesným a účinným zacílením na žádoucí cílovou skupinu.

Štefek, který zdůraznil, že mezi harleyáři, z nichž většina přijede ze zahraničí, on sám asi moc voličů nenajde, uvedl, že vidí jako potřebné využít příležitost: na pomezí středních Čech tihle lidé prostě přijedou. „Buď je necháme, aby se k nám vydávali naslepo, nebo je oslovíme s připravenými trasami a budeme se snažit o to, aby co nejvíce utratili,“ vybídl kolegy k zamyšlení.

Podpora podnikatelů i obcí

Jednoznačně pro poskytnutí peněz se pak vyslovily Irena Pánková zastupující hospodářskou komoru i ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Nora Dolanská. Podle jejich slov bude akce prospěšná podnikatelům – a to nikoli pouze hoteliérům a restauratérům – a také pro rozvoj turismu jde o příležitost, jaká se málokdy naskytne. Hejtmanka Jermanová upozornila na studii, po níž by útrata motorkářů měla pro veřejné rozpočty přinést půl miliardy korun – a z toho by v rámci rozpočtového určení daní měl kraj získat pět milionů a 12,5 milionu korun by mělo dorazit ke středočeským obcím. Věslav Michalik (STAN) však namítl, že většina peněz označovaných jako prospěch akce tedy má putovat jinam než do rozpočtu kraje.

Ohradil se také proti výši navrhované částky. Desetimilionovou sumu pak jednoznačně odmítl Martin Kupka z ODS jako „nebývale vysokou“ – byť zdůraznil, že přínos akce nezpochybňuje. Poskytovanou dotaci však navrhl snížit na čtyři miliony korun. To v rámci hlasování podporu nezískalo. Podle Kupkových slov to znamená jedno: jestliže kraj nasadil takováto měřítka, propříště bude obtížné spravedlivě rozhodovat o podpoře jiných akcí.

Nové jízdní řády Českých drah, které budou platit od neděle, představili v pondělí na tiskové konferenci v Praze ředitel pražské organizace Ropid Petr Tomčík, ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) Petr Tomčík a regionální obchodní ředitel
Nové vlaky, více spojů, lepší přestupování. Přichází nový jízdní řád

Příval návštěvníků, kdy je plno

Zastupitele nestrhl na svou stranu ani dlouholetý starosta Kutné Hory Ivo Šanc, který připomněl, že pokud motorkáři z Prahy přijedou, jak se očekává, zavalí město právě na vrcholu turistické sezony, kdy je plné samo o sobě. „Nebudou se mít kde najíst, vykonat potřebu ani mít možnost navštívit památky,“ upozornil Šanc. Naznačil, že peníze by se v souvislosti s touto akcí spíš hodily radnicím – na zajišťování bezpečnosti, služeb, úklidu. Ale ještě líp: věnoval by je na komunikace, školství, zdravotnictví, sociální služby…

Tahle slova nenechala chladnou hejtmanku Jermanovou. „Demagogické argumenty,“ prohlásila. Jedním dechem Šance upozornila, že Kutná Hora nerovná se střední Čechy: jsou i jiné regiony. Naznačila současně, že pokud Kutá Hora nemá o tyhle hosty zájem, může být z plánovaných tras vyškrtnuta. Následně svá slova mírnila slovy, že nikdo nikoho vyškrtávat nechce.

K návštěvě i malých obcí s tankodromy, které se nazývají silnicemi, pozvala motorkáře Pavla Štrobachová (STAN). „Ať se přijedou projet po těch šílených silnicích; pokud by někdo z nich měl tu odvahu, je v našich obcích vítán,“ konstatovala. S upozorněním, že ovšem návštěvníci musí počítat s tím, že by si své drahé stroje mohli poškodit.

Náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD) naopak výhrady zástupců STAN odmítl jako „hledání politického tématu“. A Šancovi ke Kutné Hoře řekl, že tam lidé sice přijedou – avšak nedají si tam ani oběd a zase odjedou. Motorkářská akce je podle něj šance na změnu. „Za těch deset milionů to stojí,“ prohlásil k tomu, že v soupeření o turisty s Prahou nemají střední Čechy rovnocenné postavení.

Oponenti vytahují paragrafy. Nezákonné rozhodnutí, tvrdí
Úterní hlasování zastupitelů ještě může mít dohru. Nasvědčují tomu alespoň slova kandidáta na předsedu bezpečnostního výboru zastupitelstva Martina Macháčka (STAN), že je připraven rozhodnutí o přidělení dotace napadnout jako nezákonné rozhodnutí.

Citoval ustanovení zákona o rozpočtových pravidlech územně samosprávných celků – konkrétně třeba definici dotace či náležitosti žádosti o dotaci, která podle něj nejspíš na hejtmanství ani nepřišla. Zmínil také údajné nejasnosti kolem toho, který právní subjekt by vlastně měl být příjemcem dotace. Vyvozuje je z usnesení krajských radních z 26. října. Upozornil navíc, že v zápise z tohoto jednání rady není ani zmínka o tom, že by člen rady Robert Bezděk (ANO) upozornil na to, že je ve střetu zájmů – a v té souvislosti Macháček hovořil o přestupku s finanční sankcí od jednoho do 50 tisíc korun.

Věslav Michalik (STAN) navíc napadl i vlastní mechanismus poskytnutí peněz. Pokud kraj za ně získá vlastní propagaci, jak na jednání zastupitelů opakovaně zaznělo, vlastně si kupuje službu v podobě konkrétního plnění. V tom případě se však podle Mihalika mělo postupovat zcela jinak než rozhodovat o dotaci.

Středočeská radní pro oblast zdravotnictví Jaroslava Němcová (ANO 2011) dnes slavnostně předala dětem ocenění v rámci soutěže Hejtmanův pohár, ve které spolu zápolí jednotlivé školy a jejich žáci ve zdolávání dráhy sportovních dovedností.
Pokud se Němcová stane ministryní, v krajské radě skončí