Tvůrci běžeckých stop v oblasti České Sibiře a Českého Meránu však návštěvníky varují před svévolným vybočováním z upravené stopy, neboť běžcům na lyžích hrozí střet s ohradníky, které mohou být částečně zaváté, tedy pro sportovce téměř neviditelné.

„Upozornění, aby běžkaři nevyjížděli ze stopy, jsou kolem tras. Ty vedou po pozemcích obcí nebo soukromníků s jejich svolením, ale stává se, že lidé vyjíždí mimo upravenou stopu," uvedl Zbyněk Sova, správce běžkařských tratí.

Před několika dny se stal i opačný případ. Elektrický ohradník byl natažený přes stopu, na což přišel rolbař. „Pravděpodobně farmář přeháněl dobytek na jinou pastvinu a neodstranil ho. Ale nyní to už je v pořádku," ujistil Zbyněk Sova.

Úpravy před víkendem

„Jinak obleva nás nezasáhla, sněhu moc neubylo. Na vrcholcích díky vanoucímu větru tak kolem dvaceti centimetrů, jinde zhruba pětadvaceti," dodal Zbyněk Sova ze „Společenství obcí Čertovo břemeno".

Trasy jsou upravené v plném rozsahu. Stopa je ve velmi dobrém stavu, jen místy ji zafoukává vítr. Garanti běžeckých stop je před víkendy obnovují. K rozhodnutí o úpravě tras dochází v pátek ráno do 8 hodin na základě čtvrteční večerní předpovědi počasí. 

Tištěné mapy s běžeckými stopami, plnou čarou jsou zakreslené upravované rolbou a přerušovanou udržované skútrem či traktorem, jsou k dispozici v informačních centrech ve Voticích, Sedlci-Prčici, Sedlčanech a v Táboře.

Tipy pro motoristy

Pro lyžaře z Benešovska je nejvýhodnější vyrážet na běžecký okruh od nádraží ve Střezimíří, případně od vlakové zastávky Sudoměřice u Tábora. Pro motorizované návštěvníky má běžecký okruh centrální parkoviště na rozhraní Středočeského a Jihočeského kraje mezi Sedlcem-Prčicí a Borotínem na křižovatce u Libenic.

Auto se dá odstavit také u Cunkova naproti Hospodě U Bizona nebo u celoročního Kempu Javorová Skála za osadou Ounuz. Pozor! Silnice z Jetřichovic na Cunkov se v zimě neudržuje. Zpravidla není kvůli sněhu a ledu sjízdná.

Parkovat lze také na rynku v Borotíně, na náměstí v Jistebnici a Nadějkově, v Chlístově, ve Veletíně u Hospůdky za pecí, v Chyškách u školy i u kulturního domu a v Růžené.

Čtěte také: Denně davy! Sjezdovky mají výbornou sezonu