Peníze mají posloužit budování infrastruktury, která návštěvníkům konkrétních oblastí může zpříjemnit pobyt – a v řadě případů se bez ní větší turistické hemžení těžko obejde, pokud nemají trpět místní obyvatelé i životní prostředí. To platí zejména pro toalety, což je prvek, který je právě pro zamýšlený rozvoj turistiky v Brdech potřebný stejně naléhavě jako budování parkovišť a infocenter, rozšiřování stravovací i ubytovací nabídky či vylepšování značení. 

Hygienické zázemí přitom patří k typickým příkladům projektů, na jaké je možno žádat o příspěvek, připomněl v pátek Vilém Frček z ministerstva. „Podpořeny mohou být také například vybavení turistických tras ve formě odpočívadel, naučné panely, navigační systémy,“ připomněl. S tím, že dotaci lze využít třeba i jako příspěvek na úpravu lyžařských tras. Spektrum aktivit na podporu cestovního ruchu je ale mnohem rozmanitější, naznačilo páteční vyjádření ministryně Karly Šlechtové (ANO). „Během poslední výzvy jsme například poskytli dotaci na rozvoj veřejné infrastruktury na hradě Tolštejn, bikrosový areál Frýdlant či digitální informační bod v Humpolci,“ vypíchla Šlechtová projekty, které ji zaujaly a vnímá je jako „zajímavé a prospěšné akce“. Tentokrát zmiňovala aktivity u sousedů – proč by ale během příštího roku nemohly upoutat rovněž středočeské plány?

Tradiční Vánoční výstava nesmí na Krajském úřadě Středočeského kraje chybět ani letos.
Krajský úřad opanují Vánoce už o měsíc dříve

Obce, neziskové organizace, podnikatelské subjekty i další zájemci zamýšlející uskutečnit návštěvnicky orientovaný projekt, který dokážou přinejmenším z poloviny zaplatit z vlastních prostředků, mohou o finanční podporu svých záměrů žádat od začátku prosince. Zatím se zdá být dost času – až do 12. ledna; nelze však zapomínat na období vánočního shonu i rovněž s Vánoci spojovaný čas odpočinku a zklidnění. Vlastně tak není důvod otálet.

„Program cílí na rozvoj cestovního ruchu i mimo hlavní sezonu a na nejnavštěvovanější místa, na zkvalitnění stávající a rozvoj nové doprovodné infrastruktury, na udržitelný cestovní ruch, zvýšení kvality služeb a nabídky destinací,“ konstatoval Frček. Podpory se mohou dočkat projekty lákající návštěvníky do turisticky zatím málo objevených destinací, stejně jako záměry oslovující nové cílové skupiny. 

V rámci jednoho z podprogramů ministerstvo hovoří o podpoře vybavenosti turistických tras (ať už pro pěší, cyklo, hipo, lyžařskou či vodní turistiku i další udržitelné formy cestovního ruchu), o rozvoji navigačních a informačních systémů, stejně jako o penězích umožňujících úpravu lyžařských běžeckých tras – nebo třeba o ekologicky šetrné dopravě návštěvníků. Zmiňuje tedy přesně to, o čem se opakovaně debatovalo při projednávání koncepce turistického ruchu ve středních Čechách. V neposlední řadě je podle ministerstva možno žádat peníze i na monitoring návštěvníků. 

Skládka odpadu. Ilustrační foto.
Kraj chystá setkání se starosty. Budou velkým tématem odpady?