„Předpokládáme, že preventivní opatření bude zmedializované a řidiči se nebudou chovat jako ovce, takže pokut nebude mnoho," uvedl Luděk Jeništa, starosta Vlašimi.

V současné době se přestupkovou agendou zabývají dva úředníci odboru dopravy. „Agenda s vyřízením přestupků nebude pro zpracování složitá, ale v případě, že by se rozrostla, jsme připravení na přechodnou dobu odbor personálně posílit," vysvětlil starosta.

Jen tři řidiči ze sta

Intenzita dopravy mezi Psářemi a Souticemi přesahuje 36 tisíc vozidel za 24 hodin. Podle analýzy měření v modernizovaném dálničním úseku Ostrovačice - Kývalka spáchali přestupek jízdy nepřiměřenou rychlostí pouze tři řidiči ze sta projíždějících automobilů.

Pokutu za rychlejší jízdu platí až 80 procent lidí, kteří dostanou výzvu k vyřešení přestupku určenou provozovateli vozidla. „Zvýšené příjmy určitě využijeme pro zlepšení bezpečnosti v dopravě, případně na vybudování dopravního hřiště," doplnil Luděk Jeništa.

Počet nehod se po zavedení úsekového měření rychlosti na dálnici snížil o třetinu. „K nehodám dochází nejčastěji v důsledku nezvládnutí řízení v zúžených místech, například při nárazu do dočasných svodidel," řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Čtěte také: Radary na dálnici D1? Pokuty pro řidiče zavalily úředníky