Z toho zhruba dvě třetiny nabídek platí pro tuzemskou a jedna třetina pro zahraniční přepravu. Zaměstnání seženou i tři řidiči autobusů.

Vedle řidičů mají šanci na novou práci v mělnickém regionu také zámečníci, kterých firmy shánějí sedmnáct, a skladníci. U těch pracovnice úřadu práce evidují ještě o tři pracovní nabídky více.

Podle mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové je dlouhodobě velká poptávka po technických profesích napříč všemi obory. „Jde například o slévače, svářeče, obráběče kovů, elektrikáře, seřizovače, kovodělníky, nástrojáře, soustružníky, elektromechaniky, potrubáře, opraváře nebo o obsluhu CNC strojů," připomněla mluvčí úřadu.

Dodala, že klienti se však často potýkají s nedostatkem potřebné kvalifikace. Tu ovšem mohou získat prostřednictvím rekvalifikačních kurzů, které úřad práce podporuje.

Rekvalifikace zvýší naději

Letos v červnu absolvovalo rekvalifikaci patnáct nezaměstnaných, jimž se tak zásadně zvýšila naděje, že seženou novou práci.

„Mezi klienty je značný zájem právě o kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů, ale také o kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, o svářečské kurzy a kurzy účetnictví. Pro změnu profese nebo další prohloubení znalostí se nejčastěji rozhodují lidé mezi 35 až 39, 40 až 44 a 50 až 54 lety," připomněla Kateřina Beránková.

Z červnové statistiky

Na sklonku minulého měsíce úřednice mělnického úřadu práce zaznamenaly míru nezaměstnanosti 5,8 procenta, což bylo oproti předchozímu měsíci o půl procenta méně. Podle poslední statistiky úřadu práce bylo ve stejné době na Mělnicku bez práce 4314 lidí, což je přesně o tři sta lidí méně než v závěru předchozího měsíce.

Na jedno volné pracovní místo v červnu připadalo v průměru 2,9 uchazeče. Mezi nezaměstnanými je 2443 žen, 164 absolventů škol a mladistvých. V evidenci se objevují i zdravotně nebo tělesně postižení uchazeči, kterých je bezmála pět set.

V závěru června mělnický pracovní úřad evidoval 1470 volných pracovních míst, z nichž bylo nově nahlášeno 415. Z toho mělo šanci na práci 328 absolventů škol a 96 zdravotně nebo tělesně postižených. Ve stejné době evidenci opustilo 511 lidí.

Čtěte také: Účetní pověsila profesi na hřebík, aby usedla za volant autobusu