„Postupně se nám daří vyplňovat prázdná místa na mapě, kde chybí zubaři a praktičtí lékaři,“ přikyvuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Současně se netají spojeností nad tím, že zájem doktorů o příspěvek stále stoupá. Prozatím ministerstvo podpořilo v rámci republiky rovných 80 ordinací, pro něž vyčlenilo bezmála 47 milionů korun. Na korunu přesně to dělá 46 988 488 Kč.

Kde již dostali vyčleněné finance? 

Větší podíl z této částky si „ukouslo“ 25 zubařských ordinací, pro něž zatím bylo od roku 2018 vyčleněno 28,23 milionu korun na mzdy všeobecných sester, dentálních hygienistek nebo zubních instrumentářek. Loni se mezi ně zařadila i dvě stomatologická pracoviště ve středních Čechách – na Kutnohorsku (tedy v působnosti obce s rozšířenou působností) se schválenou 60měsíční dotací v celkové výši 523 200 Kč, z čehož bylo loni vyplaceno 150 tisíc, a na Mělnicku s odsouhlasenou sumou 1,2 milionu, z níž loni putovalo k příjemcům rovných sto tisíc; čerpání totiž začalo až od srpna.

Ministr Vojtěch v té souvislosti připomněl, že pravidla dotačního programu umožňují poskytnout maximální dotaci 240 tisíc korun na rok – a celkem 1,2 milionu za pět let; podmínkou je finanční spoluúčast žadatele na celkovém rozpočtu projektu minimálně 30 procent. K dalším podmínkám patří například smlouvy s alespoň čtyřmi zdravotními pojišťovnami, závazek přijmout minimálně 1500 pojištěnců, příslib ošetření i pro dětské pacienty – ale třeba i minimální rozsah 35 ordinačních hodin týdně.

Ilustrační foto
Pacientů ubylo, avšak chřipková epidemie trvá dál

„Cílem je podpořit péči takzvaně na pojišťovnu. Podle informací z terénu, je právě péče na „za cash“ hlavní problém nedostupné zubní péče,“ poznamenal ministr Vojtěch. Potvrzuje tak zkušenost leckterých pacientů, že někdy není hledání zubaře až takovým problémem – kumšt je ale najít takového, který nechce veškerou péči uhradit na místě v hotovosti, ale akceptuje platby od zdravotních pojišťoven – a současně přijímá nové pacienty.

I ordinace praktických lékařů budou podpořeny

S jinak počítanou podporou mohou počítat ordinace praktiků v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb – jak pro dospělé, tak pro děti. V jejich případě jde o jednorázové dotace v maximální výši 500 tisíc korun, přičemž na mzdu sestry nebo zdravotnického asistenta je určeno nejvýše 250 tisíc korun a rovněž maximálně 250 tisíc na zajištění věcného a technického vybavení ordinace. Dotace je určena pro nově otevírané ordinace, přičemž k podmínkám patří poskytování zdravotních služeb v rozsahu nejméně 20 hodin týdně rozložených do pěti pracovních dnů včetně zajištění návštěvní služby.

Od dubna 2016, kdy tento dotační program ministerstvo spustilo, bylo schváleno 55 dotací v celkové výši 18,75 milionu korun. K středočeskému regionu se vztahuje pět z nich. První vlaštovkou byl už v roce 2016 příspěvek na mzdu v ordinaci pro dospělé v územní působnosti Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi ve výši 249 900 Kč. Následovaly v roce 2017 podpora v oblasti Městce Králové (329 616 Kč na vybavení ordinace pro dospělé a současně na mzdu sestry), v roce 2018 na Kolínsku (494 625 Kč) a v oblasti Řevničova (348 835 Kč); taktéž současně na vybavení ordinace pro dospělé a mzdu.

Letos pak přibyla ordinace pro dospělé pacienty z oblasti Kácovska a Čestínska (250 000 Kč na vybavení i mzdu sestry). Celorepublikově už ministerstvo letos schválilo sedm těchto dotací dohromady převyšující 2,23 milionu korun – přičemž dětské ordinace se týká jediná z těchto podpor.

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.
Nemocnice vyhlásila karanténu, benešovský úřad virům zatím čelí
Cyklostezka. Ilustrační foto
Cyklisté se v kraji dočkají nových tras i značení
David Rath a Martin Houdek u Krajského soudu v Praze.
Vedení záchranky beze změn, kraj počká na rozsudek z Rathovy kauzy