Na projekt za 12,5 milionu korun, který podle slov radního Martina Draxlera (ANO) nebude klecí, ale objektem ve stylu afrických staveb, žádala obecně prospěšná společnost provozující zoo čtyřmilionový příspěvek, nicméně krajští radní původně navrhovali poskytnout polovinu. „Drželi jsme se při zemi kvůli kritice poskytování individuálních dotací ze strany opozice,“ vysvětlil Draxler.

V tomto případě se zastupitelé shodovali napříč koalicí i opozicí: jde o projekt přínosný, který bude sloužit po několik generací – a pověst zoologické zahrady poskytuje dobrou záruku. „Chleby se posunuly od zookoutku k hodně navštěvované zoo,“ ocenil Havlíček. „Považuji to za správné,“ přikývla jeho návrhu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Skrouhli jsme to na polovinu proto, že jsme nechtěli poslouchat, že vyhazujeme peníze prostřednictvím individuálních dotací. Návrat k původnímu požadavku podpořila, přičemž připomněla přínos projektu pro kraj. „Ty dva miliony někde najdeme; rezervy tam jsou,“ řekla s odkazem na rozpočet. Také radní Draxler projekt označil za ambiciózní a z hlediska návštěvníků i velmi atraktivní záměr, který si podporu kraje zaslouží.

Zcela se tímto postojem ztotožnilo 37 zastupitelů, kteří zvedli ruce pro. Deset dalších se hlasování zdrželo; proti nebyl nikdo.

Chloubou zoo Chleby jsou opice langur
Zoo chystá pro děti výukové programy
Ilustrační foto
Spolek nemocnicím neulevil, pomoci má nová akciovka
Ilustrační foto
Kotlíkové dotace mají být přístupnější i lidem s postižením