Pokud totiž nemocnice nemá akreditované pracoviště, lékaři atestaci musejí dělat jinde. A může tak nastat situace, kdy se lékařům třeba v jiné nemocnici zalíbí a chtějí v ní nadále pracovat. Alternativně nastává druhý problém: mohou se mít sice v úmyslu vrátit, ale na jejich práci v malé nemocnici musejí zaskakovat kolegové.

Situace kolem akreditace je aktuální například pro čáslavskou nemocnici. Právě návštěva ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha byla hlavním důvodem návštěvy této nemocnice: prochází akreditačním řízením. Ministerstvo zdravotnictví totiž letos podmínky pro akreditovaná zařízení zpřísnilo; čáslavská tím pádem některé podmínky nesplňuje.

Uzavírka dálnice. Ilustrační foto.
Neprůjezdná Praha. Na dálnicích D1 i D10 začaly velké uzavírky

Problematiku vnímají menší nemocnice podobně. Jak vysvětlila Hana Dokoupilová, jednatelka Nemocnice Český Brod s.r.o., pokud chce určité nemocniční oddělení získat akreditaci na další vzdělávání lékařů v daném oboru, tak musí splnit poměrně přísná kritéria. „Jsou to nejen materiálně technické podmínky, ale hlavně personální podmínky. Pracoviště, které o akreditaci žádá, musí doložit, kdo bude výuku lékařů zajišťovat. Jde o lékaře s licencí školitele, který se skutečně v praxi věnuje lékařům - školencům, učí je a předává zkušenosti,“ vysvětlila. Jak podotkla, není možné, aby se na lékaře, kteří se mají vzdělávat, nahlíželo jako na další pracovní sílu nebo se jim, po příchodu na dané oddělení, nikdo nevěnoval.

Nemocnice Český Brod s.r.o. se tak o akreditaci nesnažila. „Vycházíme ze současné reality. Naši lékaři zajišťují lékařskou péči o naše klienty. Už nemají prostor k další výukové činnosti. Bohužel je s tímto problémem spojeno, že když se náš lékař v rámci atestační přípravy jde vzdělávat na akreditované pracoviště, může se mu tam zalíbit,“ řekla Hana Dokoupilová. Malé nemocnice dnes čelí řadě problémů a tento je jedním z nich, taková je prostě doba.

Ilustrační foto.
Hygienici kontrolovali tábory i zmrzlinové stánky

Sehnat lékaře pro menší nemocnice je často úkol takřka nadlidský. Nemocnice inzerují volné pozice, v některých nemocnicích například sestřičky dostávají náborový příspěvek, často i ve výši třeba 100 tisíc korun. Pokud shánějí lékaře, vše je o dohodě: o poskytnutí benefitů, zajímavého platu, ženy-lékařky žádají třeba i úpravu pracovní doby. Problém je částečně i v systému: někteří mladí lékaři rovnou nastupují na akreditovaná pracoviště a jít do menších nemocnic je ani nenapadne. Případně plánují otevřít si svoji soukromou praxi.

Nemocnicím, které mají pracoviště akreditovaná – nebo aspoň část z nich – se v tomto ohledu žije ale mnohem lépe. Prostě problém nemají. „My jsme poměrně velká nemocnice, máme akreditovanou většinu pracovišť. Je to složité,“ poznamenal ředitel hořovické nemocnice Michal Průša.

Pokud chtějí nemocnice akreditovaná pracoviště, musejí splnit přísná kritéria, jako:
materiálně-technické podmínky
personální podmínky

Pracoviště nadále musí doložit, kdo bude výuku lékařů zajišťovat. Jde tak o lékaře, který má licenci školitele a věnuje se v praxi lékařům – školencům, kterým předává zkušenosti.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Veřejnost bude moci hlasovat v Ceně hejtmanky