Platit by zde měl tarif PID – Pražské integrované dopravy. Ten se má uplatnit rovněž na šesti pravidelných nostalgických linkách, které budou vozit výletníky především o víkendech. „Lidé je budou využívat hlavně pro rekreaci – a také si od nich slibujeme další podpoření turistického ruchu v kraji,“ očekává hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Zahrnutí výletních vlaků do systému PID znamená, že by kraj přispíval na jejich provoz – stejně jako hlavní město Praha (a v případě Pošumavského rychlíku má připlatit rovněž Jihočeský kraj).

Dlouho očekávaný audit Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje (KSÚS), který se stal i předmětem politických třenic, je hotový a neobsahuje nic dramatického. Na pondělí tiskové konferenci to uvedl radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO
Nezákonnosti na správě silnic audit neodhalil

Konečné slovo budou mít středočeští zastupitelé, kteří budou schvalovat smlouvu s dopravcem. Dá se předpokládat, že návrhy spojené s výdaji vyčíslenými na zhruba 7,6 milionu korun krajské zastupitelstvo podpoří.


Výletní vlaky, které by se měly stát součásti Pražské integrované dopravy:
- Kokořínský rychlík
Nový pár vlaků na trase Praha–Mělník–Mšeno: jede v sobotu, neděli a svátek od 30. března do 28. října. Vlak společnosti KŽC Doprava má nahradit dosavadní vlak, jehož provoz zajišťují České dráhy.
- Rakovnický rychlík
Nově objednávaný pár vlaků Praha–Beroun–Rakovník: jede v sobotu, neděli a svátek od 30. března do 28. října.
- Podtrosecký rychlík
Nový pár vlaků Praha–Mladá Boleslav–Jičín: jede v sobotu, neděli a svátek od 2. června do 30. září.
- Pošumavský rychlík
Nový pár vlaků Praha–Beroun–Příbram–Písek–Volary: jede směrem na Šumavu v sobotu od 2. června do 22. září (nejede 7. července), jede také 5. července a 28. září; zpět se vrací v neděli a svátek od 3. června do 30. září (nejede 5., 6. července a 28. září).
- Posázavský motoráček
Nově objednávaný pár vlaků Praha–Vrané nad Vltavou–Čerčany: jede v sobotu, neděli a svátek od 30. března do 28. října.
- Podlipanský motoráček (bude provozován pouze na území Středočeského kraje)
Nově objednávané tři páry vlaků Pečky–Bošice–Kouřim/Zásmuky–Bečváry: jede v sobotu, neděli a svátek od 2. června do 30. září.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje