Na sklonku uplynulého roku bylo v celé republice veřejnosti k dispozici 3940 pump, což je o 34 více než o rok dřív, připomněla za ministerstvo Štěpánka Filipová. „Přibyly zejména plnicí stanice na CNG, tedy zemní plyn,“ poznamenala. I tak ale 149 plniček CNG zatím očekávaným potřebám plně nedostačuje; rychle však přibývají. Naopak síť devíti stovek míst, kde je možné doplnit LPG, je považována za vyhovující.

Na celkovém počtu veřejných čerpacích stanic se nejvíce podílel právě Středočeský kraj, kde se nacházelo 583 pump. Vzhledem k rozloze regionu, jeho lidnatosti a faktu, že střední Čechy představují nejvýznamnější dopravní křižovatku v centru republiky, to nicméně nepřekvapí. A třeba ve vztahu k počtu obyvatel kraji nijak nevybočuje. Z tohoto pohledu jsou rekordmany Jihočeši, kteří mají 47 veřejných čerpaček na sto tisíc obyvatel – a leckoho možná překvapí, že na opačném pólu je sousední Praha (jen 17,3 čerpací stanice na sto tisíc obyvatel).

Všech čerpacích stanic bylo na sklonku v celé zemi 7020. Vymezený přístup a prodej jich vykazovalo 672, neveřejných bylo 2408 – a víc než 56 procent sloužilo široké veřejnosti. Jejich počet je dlouhodobě stabilní; v poslední době dochází k mírnému nárůstu, připomněl ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO). „Pokud se počet a umístění stanic s klasickými palivy jako jsou nafta a benzin mění, jde obvykle o odraz místních změn ve vedení dopravních tras,“ poznamenal. Mimochodem – pro 1475 elektromobilů jezdících po tuzemských silnicích bylo k dispozici 270 nabíjecích stanic a 631 zásuvek. 

Jak se kde jmenujeme? Novákovi dominují, ale ne všude
Ilustrační foto.
Žízni má zabránit lepší propojení vodních zdrojů v kraji