Účastníci setkání uctili památku obětí minutou ticha – to však nebyl jediný středočeský ohlas ostravského masakru. Ještě během dopoledního programu setkání starostů jednal se svými spolupracovníky o zajištění bezpečnosti ve středočeských nemocnicích krajský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

„Podobným ojedinělým excesům se dá zabránit těžko,“ řekl Bezděk Deníku. Byť se se shoduje s hejtmankou Jermanovou, že takzvané ochraně měkkých cílů kraj věnuje mimořádnou pozornost – a preventivní opatření se přijímala už v minulosti. Zavádět v nemocnicích „rentgeny“ jako na letišti nebo u soudu však podle hejtmanky není řešení.

Z pořadí již šestého setkání vedení Středočeského kraje se starosty a primátory.
Poslechnout si krajské radní a ministry přijelo 500 starostů

Bezděk však naznačil, že v sedmi krajských nemocnicích se nějaká nová opatření zřejmě přijímat budou. Mají zabránit tomu, aby po lůžkových odděleních volně nechodil kdokoli a kam se mu zlíbí. „Důležitá je také evidence, kde se nachází personál; i ten chceme chránit,“ poznamenal radní. Jiná je podle něj situace v případě ambulancí: tam nelze zabránit tomu, aby kdokoli přišel s čímkoli. „Jedině můžeme důsledně proškolit personál, jak se v takových situacích chovat,“ řekl radní.“

Zásah policie ve Fakultní nemocnici Ostrava po střelbě, úterý 10. prosince 2019 v Ostravě.
Na tichého střelce se nelze připravit, říká psycholog. Jak se tedy zachovat?
Policejní zásah po střelbě v restauraci Družba v Uherském Brodě.
Vraždící střelci v Česku. Tragédie v Ostravě není první masovou popravou