První používají již od roku 2016; nachází se mezi dvěma autobusovými zastávkami naproti obecnímu úřadu. Další přechod, i s kusem nového chodníku podél rodinných domů po jedné straně silnice, vznikl hned u základní školy. Dosud děti chodily podél silnice, kterou pak přecházely nebo přebíhaly – a v době konce vyučování často na dění před školou raději dohlížela školnice.

Středočeský kraj měl na veletrhu cestovního ruchu Holiday World silné zastoupení.
Střední Čechy královské navštívil i král. Neočekávaně!

Nový chodník s bezpečným přechodem přímo před školou situaci zásadně mění, připomněl starosta Miroslav Priatka (za KSČM). „Chodník chceme ještě časem prodloužit až před poslední domy na kraji obce, takže bude na nový přechod navazovat z obou stran,“ poznamenal. Předpokládá současně, že řidičům, kteří místem projíždějí pravidelně, může chvíli trvat, než si na nový přechod prakticky na začátku obce zvyknou. Upozornit na novinku je podle jeho mínění jistě pomohou oranžové sloupy.

O grant na osvětlení přechodů, na což dohlíží i krajští odborníci z řad BESIP, mohou žádat výhradně obce a města. Maximální výše příspěvku je 120 tisíc korun, připomněla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. „O grant se mohou žadatelé ucházet do 31. března,“ upozornila.

Akce Ukliďme Orlík se v lokalitě Štědronín-Plazy konala v sobotu 15. února.
Dobrovolníci uklízeli Orlík, z nádrže vytahali desítky tun odpadu