Právě už nyní v květnu a také v červnu se budou postupně uzavírat krajská kola, vítěze soutěže pak organizátor vyhlásí 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.
„Soutěž každoročně ukazuje jedinečnost a bohatství našeho českého, moravského a slezského venkova. Přeji všem obyvatelům soutěžících obcí hodně štěstí a komisařům spoustu energie a inspirativních zážitků," řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Obránce fotbalové Sparty Costa.
Do Hostouně míří sparťanská hvězda Costa Nhamoinesu

Do souboje o titul Vesnice roku 2017 zasáhne také 13 obcí ze Středočeského kraje. Největší počet je z Benešovska, naopak z Berounska, Kolínska, Kutnohorska a Nymburska se nepřihlásila ani jedna obec.

Obce v jihozápadní části Středočeského kraje sází v soutěži především na práci s mládeží, a to ve formě nejrůznějších zájmových kroužků, ale také na držení staročeských kulturních tradic, nebo také na spolupráci s firmami.

Rakovník

Mezi soutěžícími jsou nejen obce, které se soutěže v minulosti zúčastnily, ale také úplní „nováčci". Jako například obec Krušovice z Rakovnicka. Tamní starostka Markéta Fröhlichová se rozhodla přihlásit obec do soutěže díky starostce Čisté Blance Čebišové. Čistečtí v roce 2013 získali zlatou stuhu a stali se obcí Středočeského kraje a zajistili si účast v samotném finále.

David Meduna, jeden ze tří zakladatelů nového spolku Za vyvážený Rakovník.
David Meduna ze spolku Za vyvážený Rakovník: V Rakovníku cítím disharmonii

„Oslovila nás i ostatní obce, abychom se do soutěže přihlásili. Pročetla jsem si podmínky a zjistila jsem, že máme, co nabídnout. U nás je bohatý společenský a spolkový život. Dobře pracují dobrovolní hasiči, máme nové kulturní zařízení, pěknou školu, takže to zkusíme prodat a uvidíme," vysvětlovala starostka Markéta Fröhlichová.

Kladno

„Netvrdím, že útočíme přímo na stuhu, ale co se týká práce s dětmi, skutečně se máme čím chlubit. Bezvadně u nás funguje zájmový kroužek Ďáblíci, který vznikl v roce 2008. Chceme se pochlubit zejména staročeskými kroji i další činností dětí. Ty mají svoji klubovnu v prostorách bývalé pošty a s vedoucími podnikají řadu volnočasových aktivit," řekla Deníku starosta obce Řisuty na Kladensku Jitka Ryšavá.

Příbram

Petrovičtí z Příbramska už mají na čem stavět, pyšní se čtyřmi stuhami, z toho dvěma zlatými, oranžovou a bílou. Tyto stuhy zahrnují snad veškeré dění, od úspěšnosti tamních spolků, přes zemědělství, společenský život, zeleň a podobně. „Máme tu velmi dobrý veřejný život. Jsem šťastný, že jsou tu lidé, které zajímá, kde žijí. To nás dělá výjimečnými," řekl starosta obce Petr Štěpánek.

Architektonická studie zimního stadionu v Dobříši.
Opravený zimní stadion ještě letos? Ideální

Jemu osobně aktuálně dělá největší radost tamní „kouzelný" les nově zkrášlený různými atrakcemi jako je keltské obydlí nebo ptačí pozorovatelna.
Petrovice letos pracují na několika náročných projektech, mezi které patří obnova parku na náměstí a v budoucnu se bude moci pochlubit také sportovní halou.

Stejně jako loni si i letos v rámci akce Běžíme na hrad zazávodí také děti.
Kastelán Točníku uslyší zrychlený dech závodníků běžících na hrad

Cílem soutěže Vesnice roku je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost programů obnovy jednotlivých vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Přihlášené obce jsou hodnoceny v následujících oblastech: společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry, informační technologie obce a koncepční dokumenty. Zdroj: MMR