Z pohledu obětí na životech mají ve středočeském regionu velmi tragickou bilanci obě pohromy – a pokud jde o hmotné škody evidované pojišťovnami, čísla se zatím stále vyvíjejí. Optikou dopadů vyčíslených společností ČEZ Distribuce byly ovšem problémy se zásobováním odběratelů elektřinou podstatně mírnější než po orkánu Kyrill. Což je ovšem slabá útěcha pro lidi, kterým se roztekly mrazáky a kteří zůstávali nejen bez světla a televize, ale často i bez tepla a někdy i vody. Na dodávkách elektřiny jsme totiž závislí mnohem více, než bychom si připouštěli – a když nejsou rozvody pod napětím, nefungují rozmanitá zařízení, která za běžných okolností velkou péči ani nevyžadují: třeba moderní kotle nebo čerpadla.

Větrná kalamita na Boleslavsku.
Nedělní vichr nepřežili čtyři lidé, dva z nich ze středních Čech

Škody za desítky milionů

Celková bilance spouště jménem Herwart z pohledu distribuční divize společnosti ČEZ obnáší 628 tisíc odběrných míst, která se dočasně ocitla bez elektřiny (přičemž u půl milionu z nich se podařilo obnovit dodávky do 18 hodin) a hmotné školy převýšily 71 milionů korun. „Nejhorší situace nastala v neděli krátce po poledni; evidovali jsme 608 poruch na vedení vysokého napětí a další stovky na napětí nízkém,“ připomněl Radim Černý, který v ČEZ Distribuce působí jako ředitel úseku Řízení sítí. S dodatkem, že do pondělního rána se podařilo snížit počet odběratelů bez dodávek elektřiny „jen“ na 120 tisíc. 

V rámci své soustavy zaznamenala společnost ČEZ Distribuce celkem v celé republice 3571 poruch; z toho šest na páteřních rozvodech velmi vysokého napětí, 1121 poruch na zařízení vysokého napětí a 2444 na zařízení nízkého napětí. Poslední z nich se podařilo odstranit v pátek. Do některých již zprovozněných lokalit se přitom kvůli dalším pádům stromů bylo třeba vracet. 

Z údajných útoků na bezdomovce se od čtvrtka zpovídají před Okresním soudem v Mladé Boleslavi strážníci místní městské policie. Oba vinu odmítají.
Údajné trýznění bezdomovců souzení strážníci odmítají

Dva montéry zranily stromy

Na rozdíl od minulých větných kalamit byly vážněji poškozeny také trafostanice. Nejtypičtější malér ovšem představovaly pády stromů a větví do vedení, což způsobilo nejenom přetržení vodičů, rozlomení izolátorů či poškození kontrol, ale dokonce i zlomení sloupů – a v kombinaci s podmáčeným terénem také jejich vyvrácení. Náprava přitom nebyla jednoduchá – a nešlo jen o to, že těžká technika měla s pohybem v krajině vážné problémy. Montážní čety někdy pracovaly přímo s nasazením života – přičemž padající větve a strom způsobily úraz dvěma montérům. 

Srovnání největších větrných kalamit z pohledu ČEZ Distribuce:
- Kyrill (2007) bez elektřiny 1,1milionu odběratelů, škody 85 milionů korun
- Emma (2008) bez elektřiny 925 tisíc odběratelů, škody 115 milionů korun
- Ivan (2008) bez elektřiny 753 tisíc odběratelů, škody 75 milionů korun
- Herwart (2017) bez elektřiny 628 tisíc odběratelů, škody 71 milionů korun

Zdroj: Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ

Za přísných bezpečnostních opatření přebíral v pondělí Krajský úřad Středočeského kraje od zástupců radnic takzvaných pověřených obcí hlasovací lístky a další volební dokumentaci z nedávných parlamentních voleb.
Úředníci přeložili tři náklaďáky dokumentace. Pozmění to výsledky voleb?