Stává se, že pak bez omluvy nepřijdou do očkovacího centra, kde na základě předchozí registrace měli určený termín očkování. Tam na ně s připravenou vakcínou čekají marně. Podle slov středočeského radního pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) se už během prvních dvou dnů fungování pražské novinky se ukázalo, že je to tak časté, až to komplikuje činnost tradičních očkovacích center. Byť ta situaci, že se někdo nedostaví (důvody mohou být různé), znají už z minulosti – a jsou na ni připravena, aby již naředěné vakcíny nebylo nutno vyhazovat. Seznamy náhradníků, kteří mohou dorazit na zavolání, už se ale tenčí.

Výhrou není jenom soutěž

Místo čekání v řádu dnů na přidělení termínu v očkovacím centru stačí postát pár desítek minut ve frontě – a k tomu se nabízí ještě možnost zúčastnit se soutěže o ceny. Ta jsou lákadla dvou míst, která od pondělka zajišťují v Praze očkování proti koronaviru bez předchozí registrace. Jejich využívání se stalo populární – a zájemce neodrazuje ani to, že často lidé postáli ve frontě i několik hodin.

Ilustrační foto.
Krajem se prohnala další vlna bouřek. Hasiči evakuovali čtyři dětské tábory

Od pondělka se takto očkuje v nákupním centru na Chodově a na hlavním nádraží (kde si příchozí navíc naráz při jediné návštěvě vyřídí vše potřebné pro získání certifikátu bezinfekčnosti vyžadovaného k tomu, aby lidé mohli žít běžným stylem života; používají zde totiž jednodávkovou vakcínu Janssen od společnosti Johnson & Johnson). Od počátku příštího týdne se připojí ještě třetí očkovací místo; bude fungovat v nákupním centru Nový Smíchov.

Budou se komplikace prohlubovat?

Vedle obyvatel metropole vábí toto očkování bez předchozí registrace i Středočechy. Zájem je takový, že to zdravotníky překvapilo. A středočeská centra pak mají problém: k nim na objednané očkování lidé nedorazí, protože už se nechali naočkovat jinde – avšak následně nezrušili svůj zájem v rezervačním systému. Dá se přitom očekávat, že k cestě za očkováním do Prahy se nově nechá zlákat další vlna zájemců o podání vakcíny Comirnaty (známější spíše pod označením dodavatele Pfizer/BioNTech), kteří se původně zapsali k očkování jinde. Od čtvrtka totiž u ní platí zkrácení odstupu podání druhé dávky na tři týdny – což se však nevztahuje na zájemce, kteří už mají termíny určené.

Sázava v Českém Šternberku ve středu 14. července 2021, den po utonutí vodáků.
Půjčovny na Sázavě varují. Odpovědnost už má každý za sebe

Radní Pavlík se tak obrací ke Středočechům s výzvou: ideální je, aby každý přišel na očkování tam, kam se zaregistroval. „Vakcíny se připravují podle předem daného plánu podle objednaných osob, takže se narušuje systém dodávek,“ vysvětlil, v čem spočívá komplikace, pokud se více lidí rozhodne pro změnu. „A když už někdo přijít nemůže, měl by svou registraci v systému zrušit, aby s tím konkrétní očkovací místo počítalo,“ zdůraznil Pavlík.

Doma bylo podáno sedm dávek z deseti

Návštěvu některého z vakcinačních center v Praze volila řada Středočechů prakticky již od zimního počátku očkování. Dlouhodobě platilo, že do hlavního města si pro svou vakcínu zajelo mírně pod čtvrtinu obyvatel kraje. Včetně seniorů v počátečních fázích podávání vakcín, kdy byly tyto nedostatkové preparáty vyhrazeny jen pro konkrétní profesní skupiny a pro nejstarší občany. V poslední době podíl očkování Středočechů provedeného v Praze ještě poněkud stoupl: aktuálně dosahuje něco málo přes čtvrtinu.

Podle evidencí krajského úřadu bylo očkovaným s bydlištěm ve Středočeském kraji podáno celkem 1 206 245 dávek, přičemž ve Středočeském kraji (v rámci zdejších 22 očkovacích míst či velkokapacitních center i v ordinacích praktických lékařů) to bylo 71,3 procenta. Na Prahu připadá 26,1 procenta. Zbytek zajistily ostatní kraje; nejvíce Ústecký (0,5 procenta).

zCase je komuniační platforma, která pomáhá posunout spolupráci záchranných služeb a nemocnic na vyšší úroveň a šetřit čas, který uplyne do chvíle, než pacient dostane účinnou léčbu.
Pomoc středočeským pacientům s infarktem dokáže IKEM uspíšit

S 0,3 procenta dále následují kraje Plzeňský, Královéhradecký, Liberecký a Vysočina; z dalších krajů je pak ještě viditelnější Pardubický s 0,2 procenta. Praha a Ústecký kraj dominují rovněž v evidenci lidí odjinud, kteří si naopak nechali píchnout vakcínu ve středních Čechách. Takových očkování prozatím statistiky zaznamenávají 108 175; z toho za poslední dva týdny 12 842.

Pokud jde o postavení středních Čech v mezikrajském srovnání, na celostátně vykázaných 9 252 732 očkováních se kraj podle čtvrtečních statistik ministerstva zdravotnictví podílel 968 400; přibližně desetinou. Představuje to pomyslnou čtvrtou příčku. Před ním figurují s jasnou převahou Praha (1,6 milionu) a kraje Jihomoravský (1,1 milionu) a Moravskoslezský (981 tisíc). Následují pak kraje Ústecký (676 tisíc) a Jihočeský (573 tisíce); nad půl milionu se ještě vyšplhal Olomoucký (502 tisíce).