V plném proudu je program Mezinárodního festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady, který odstartoval už ve čtvrtek a trvá až do neděle. V rámci letošního ročníku, kdy byl upraven program kvůli opatřením proti šíření koronaviru, se nevybírá vstupné. Hlavní festivalové dění se tentokrát soustředí zejména do lázeňského parku a na Jiřího náměstí.

Festival Soundtrack 2021 ve čtvrtek 26. srpna.
OBRAZEM: Soundtrack 2021 začal koncertem a projekcí kultovní pohádky

Sázavský klášter při pomezí Benešovska a Kutnohorska pořádá v sobotu Loučení s prázdninami s Archeodnem, který v programu pro celou rodinu nabídne to, co název slibuje: mimo jiné i příležitost vyzkoušet si práci archeologů. Nechybějí však ani přednášky, pátrací hra v interiérech kláštera či koncert bubeníků skupiny Blabuburo.

V Chodouni na Berounsku zase sobota patří oslavám 750 let existence obce. „Vesnická veselice“ zahrnuje mimo jiné hudební vystoupení, představení místního ochotnického divadla i žáků Základní umělecké školy Václava Talicha, chystá se znovuvysvěcení kapličky i vysazení lípy u pomníku připomínajícího válečné oběti, představí se místní sportovci, hasiči, Selská jízda… Prohlédnout si však bude možné třeba také nově zakoupenou vilu s výstavou historických materiálů obce i obrazů Chodouně, novou „kontejnerovou“ školku, ale rovněž pasivní dům rodiny Čítkovy. A stánky s občerstvením? Samozřejmost!

Zcela jiné prostředí nabídne v sobotu večer Konopiště u Benešova s programem Zámecká noc. Potěší nejen milovníky historie, ale i tajemna a romantiky – a to včetně těch nejmenších. „Připraveny jsou prohlídky běžně nepřístupných prostor a na nádvoří ve svitu starých lamp dobré jídlo, pití a hudba,“ nabízí ochutnávku z programu Linda dlouhá z krajské turistické centrály. Růžovou zahradu se skleníky zase bude možné obdivovat ve svitu loučí a pochodní. Či se zájemci mohou přenést do doby baroka a poučit se o tehdejším odívání i divadle.

Ilustrační foto
Komplikace pro koupání v přírodě? Spíš počasí než sinice

Jestliže krajská turistická centrála původně doporučovala také vydat se na půlnoční výstup na rozhlednu netradičního vzhledu Špulka nedaleko Divišova, to už neplatí. Akce je zrušena – přesněji odložena o týden v reakci na aktuálně nepříznivou předpověď počasí. Pozvání k rozhledně nasvícené reflektory, jež nabídne výhled na potemnělé okolí i doprovodný program a občerstvení, tedy platí, avšak až pro pátek 3. září: od 18.30 až do noci. Výletníci tak alespoň mají víc času nachystat si baterky: pro cestu tmavým lesem se svítilny budou hodit.