Vlastně zde nejde o nic nového: zásahy do provozu na této komunikaci řidiči znají z minulých let, kdy bylo nutností sanovat nestabilní skalní masiv nad silnicí. Práce na zajištění skal jsou již hotovy – a nyní přichází řada na vlastní silnici. Pracovní ruch v jejím okolí byl ostatně patrný už v minulých týdnech; aktuálně se přesunul i na vozovku.

Celková rekonstrukce silnice II/102 přijde na více než miliardu korun, spolufinancovanou z evropských fondů v rámci Integrovaného regionálního operační ho programu, uvedl středočeský radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO). V rámci prací, jež jsou rozděleny do dvou etap, dojde podle jeho slov jak na samotnou opravu vozovky včetně jejích konstrukčních vrstev, tak na mostní objekty a opěrné zdi i na změny v systému odvodnění.

Bez citelných dopadů na provoz se tyto práce neobejdou. „Vyžádají si trpělivost řidičů, kteří budou opravovaným úsekem projíždět,“ připouští Petrtýl. „Žádáme je proto předem o shovívavost a opatrnost při průjezdu těmito místy,“ uvedl v úterý.

Karlštejn, ilustrační foto.
Chcete vyrazit na památky bez front turistů? Pak je nejvyšší čas

V rámci první etapy se bude pracovat na šestikilometrovém úseku Měchenice – Praha, kde se nacházejí i tři mosty. Náklady jsou vyčísleny na 771,5 milionu korun včetně DPH. Od druhé poloviny března do 20. dubna zde silničáři káceli stromy a připravovali dopravní omezení; vlastní stavební práce pak začaly 24. dubna. Vždy se bude pracovat souběžně na dvou zhruba 400metrových úsecích, kde provoz řídí mobilní semafory.

Druhou etapu za 464,3 milionu korun s DPH, v jejímž rámci má dojít na opravu úseku Štěchovice – Davle, chystá Středočeský kraj na příští rok. Aktuálně hledá firmu, která se stane zhotovitelem zakázky.

Ilustrační foto.
Propagace rekreační plavby na Vltavě se má řídit z Litoměřic
Záchranka, ilustrační foto
Alkohol měl podle záchranářů na svědomí dvě pětiny čarodějnických výjezdů