Ačkoli na rozdíl od předchozích dnů meteorologové nevydali pro střední Čechy žádnou výstrahu, ve čtvrtek v části kraje udeřily intenzivní srážky. Důsledky deště sice krátkodobého, avšak velmi vydatného deště odpoledne zvýšily i počet událostí, k jejichž řešení museli vyrazit hasiči, informoval Jaroslav Gabriel z centrály středočeských hasičů.

Ilustrační foto.
Rychlost, pásy, telefonování. To chce policie hlídat na cestě z prázdnin

Mezi 15. a 21. hodinou zaznamenali středočeští hasiči 47 výjezdů souvisejících s počasím. Nejvíce zasaženo bylo Benešovsko se 17 zásahy; po šesti jich pak hasiči zaznamenali na Kladensku a Mladoboleslavsku. V jedenácti případech bylo třeba čerpat vodu, ať už šlo o zatopené objekty, nebo „laguny“ či „jezera“ na komunikacích. Spadlé stromy bylo třeba odklízet na osmi místech. To však je řeč o osmi lokalitách; nikoli o pouhých osmi kmenech.

Sedm dalších zásahů se řadí do souhrnné kategorie „odstranění nebezpečných stavů“ – což může zahrnovat velmi rozmanitou činnost. Například odklízení bahna z vozovky, na což došlo u Ješína a Hobšovic na Slánsku. „A v Palackého ulici v Mladé Boleslavi zajišťovala lezecká skupina padající stavební materiál ze střechy bytového domu, který je v současné době v rekonstrukci,“ připomněl Gabriel další příklad.

Zmiňovaný pád stromu, který na Příbramsku zasáhl jedoucí auto, řešili hasiči mezi obcemi Nečín a Hřiměždice nedaleko Dobříše; v blízkosti někdejšího lomu proslaveného akcemi se skoky do vody z extrémní výšky. „Profesionální hasiči ze stanice Dobříš a dobrovolní hasiči z obce Nečín následně v uvedeném úseku odstranili ještě asi deset popadaných stromů a vozovku zprůjezdnili,“ konstatoval Gabriel.

Přívalové deště zasáhly ve čtvrtek i další místa republiky. Vážnější škody napáchaly zvláště na Plzeňsku a Domažlicku, v Ústeckém kraji a na Vysočině.

Čachry s cigaretami vynesly podle policie přes čtvrt miliardy
Čachry s cigaretami vynesly podle policie přes čtvrt miliardy