V Příbrami loni na záchytce nocovalo 170 lidí, o rok dříve 172. „Bylo to překvapení, očekávali jsme, a to vzhledem k vyhlášeným nouzovým stavům, včetně uzavření hospod, že se to vše promítne více,“ sdělila Jana Klímová, která je pověřená vedením stanice.

Pobyt na záchytné stanici rozhodně není zadarmo. V Příbrami za noc dotyčná osoba zaplatí 2 500 korun, v Mladé Boleslavi je to dokonce o pět set více. Zdaleka ale ne všichni „nocležníci“ poplatek následně uhradí. Do zařízení jsou velmi často sváženy „známé figury“, jenž službu využijí i několikrát za rok. „Měli jsme tu pána, který tu byl v průběhu dvou let osmnáctkrát,“ povzdechla si Jana Klímová.

Zajímavosti o hubnutí.
ZAJÍMAVOST: Dvě stě let stará octová dieta funguje, ale...

Potvrdila, že od lidí, kteří nemají střechu nad hlavou, nezdržují se na místě trvalého pobytu, jsou na tom ekonomicky špatně, nemají zaměstnání, je velmi problematické vymáhat stanovený poplatek. „Ale snažíme se. Posíláme upomínky, předžalobní výzvy,“ dodala Klímová s tím, že poplatek v Příbrami zaplatí zhruba 34 až 35 procent klientů.

Kolik činí dluh ve městě, spočteno ještě nemají. V loňském roce ovšem celkový dluh překročil hranici jeden milion korun.

V Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi přijali na záchytku v roce 2020 celkem 495 klientů, což je o šedesát lidí více než v roce 2019. Že by to byl ale nějaký důsledek pandemie a s ní souvisejících omezení, v nemocnici odmítají. Podle Hany Kopalové, mluvčí Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, se jedná o dlouhodobý trend, který se odvíjí i od počtu agenturních zaměstnanců a cizinců pracujících ve zdejších továrnách.

Hotel Lions v Nesuchyni.
Protidrogové organizace zajímají peníze i chystaná konference

Ze zhruba pětistovky klientů jich téměř polovina uvedla, že jejich posledním zaměstnavatelem byla či je nějaká pracovní agentura. Ve skutečnosti jich může být i více. „Záleží na tom, zda jsou klienti ochotni nebo schopni údaje pracovníkům záchytky sdělit,“ sdělila Kopalová.

V Mladé Boleslavi naopak již vědí, že jen za rok 2020 dluží klienti záchytce bezmála 1,1 milion korun, celkově pak 2,97 milionu korun. „Přitom jen pouhých pět dlužníků se ke svému restu hlásí a aktivně dluh splácí,“ doplnila Kopalová.