Pražská botanická zahrada také proto nazvala letošní expozici v Troji Motýlí cestovatelé. Ačkoliv působí křehce a bezbranně, někteří jsou schopni během života překonat obrovské vzdálenosti. „Motýli na rozdíl od ptáků nemohou při orientaci spoléhat na zkušené rodiče, protože migruje vždy jiná generace. Přesto jsou schopní se na své dlouhé cestě orientovat podle krajiny, podle slunce, a když je zataženo, využívají i polarizované světlo. Rovněž je jim k užitku magnetické pole země. Síly jim šetří také sezonní proudění vzduchu a větru,“ uvedla na webu Eva Smržová, kurátorka výstavy motýlů ve skleníku Fata Morgana.

Stěhovavé druhy motýlů vede k migraci třeba dostupnost potravy, vhodná teplota či dostatek vláhy. „Všeobecně známá je migrace monarchů stěhovavých z Mexika do USA a Kanady. Méně už pak to, že existují druhy motýlů, které se stěhují na vegetační sezonu do České republiky. V příznivých letech sem přiletí spousta baboček bodlákových až z daleké Afriky a baboček admirálů z okolí Středozemního moře,“ dodává Smržová.

Ilustrační foto
Bypass, to není pouze operace pro seniory

Na výstavě se dozvíte, který motýlí druh uletí nejvíc kilometrů, nebo který se téměř nehne z místa. „Pokud budete mít štěstí, spatříte na vlastní oči magický okamžik líhnutí motýlů z kukel umístěných v expozici. Přijďte obdivovat jejich první vzlétnutí, ladný pohyb vzduchem i pestrobarevnou přehlídku motýlích křídel,“ láká Botanická zahrada Praha.

V trojském areálu na pozadí tropické džungle budou k vidění otakárci, babočky i noční martináči - celkem více než pět tisíc kukel padesáti druhů motýlů. Skleník Fata Morgana je otevřen denně mimo pondělí od 9.00 do 19.00 hodin. Loni výstavu motýlů navštívilo čtrnáct tisíc lidí.

Ilustrační foto.
Garáže nejsou. A když ano, zaplatíte za ně majlant