Spokojenější nejen proto, že nebudou mít hlad, ale také z toho důvodu, že nezůstanou vyčleněny z kolektivu ve chvíli, kdy jejich spolužáci zamíří do školní jídelny, zatímco jim taková možnost dopřána není.

Středočeští radní jednohlasně odkývli zapojení do projektu umožňujícího bezplatné stravování dětí a žáků ohrožených chudobou a sociálním vyloučením. Pokud vše klapne, měly by tyto děti dostávat ve školkách i školách jídlo zdarma od druhého pololetí nacházejícího školního roku.

Kraj žádá o peníze

Zatím je vše ve fázi plánů a zahajování přípravných prací. Kraj se chystá získat peníze z operačního programu potravinové a materiální pomoci. Podá žádost v rámci dodatečné výzvy ministerstva práce a sociálních věcí zaměřené na podporu dětí v oblasti školního stravování, jež má být vypsána na podzim. Další postup závisí na tom, zda s žádostí uspěje.

„Účastí v programu chceme zabezpečit školní stravování dětem z mateřských škol a žákům základních škol a případně i žákům víceletých gymnázií ze sociálně slabých rodin ve věku od tří do patnácti let,“ vysvětlil náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO). Podle jeho slov jde o 5510 dětí, které žijí v rodinách s nárokem na dávky v hmotné nouzi. Náklady na jedno pololetí by měly dosahovat 15 milionů korun.

Operace vylovení lávky z labského dna.
Lávku vytahovaly z labského dna tři tanky

Dají se čekat emoce

Záměr podpory dětského stravování se ještě může setkat s opozičně-koaličními debatami mezi středočeskými politiky. A to i v překvapivých souvislostech. Deník již zaznamenal podivení nad tím, že zatímco na spolupráci s organizátory pražských oslav značky Harley-Davidson, kam se sjeli movití motorkáři z řady zemí, se v rozpočtu kraje našlo deset milionů, na obědy pro děti z chudých rodin ze středních Čech se hejtmanství uchází o dotační podporu. Kolem toho, že peníze mají být získány z grantu, se točí i další výhrada – po rozjetí projektu by prý mohlo být ohroženo jeho pokračování v dalších obdobích; přísun financí z tohoto zdroje nelze zaručit. Očekávanou námitkou vůči podobným kritickým hlasům je výhrada, že míchají hrušky s jablky, spojují věci nesouvisející – a navíc by byla škoda chystanou podporu nabízenou ministerstvem nevyužít.

Pokud některým dětem bude poskytováno jídlo bezplatně, zatímco jiné rodiny za ně budou platit, lze očekávat jistý rozruch nejen mezi politiky, ale také v řadách rodičů. Zde však zase lze argumentovat úspěšnými zkušenostmi z jiných krajů.

Ilustrační fotografie.
Při nákupu zmrzliny se vyplatí koukat i kolem

Budou třeba úředníci

Bez ohlasů zřejmě nezůstane fakt, že se v souvislosti s projektem Obědy do škol počítá s navýšením počtu pracovníků krajského úřadu. Podle informace z jednání středočeských radních, kterou hejtmanství zveřejnilo na krajském webu, se chystá personální posílení nejen v odboru řízení dotačních projektů, ale i v rámci dalších odborů: finančního, školského, legislativně-právního a odboru bezpečnostního ředitele.

Bezplatné školní stravování
- Nejedná se o finanční podporu sociálně slabých rodin, ale přímou podporu jejich dětí, které dostanou zdarma najíst ve školském zařízení.
- U dětí z mateřských škol se jedná o jedno hlavní jídlo a dvě jídla doplňková včetně pitného režimu po celou dobu pobytu ve školce. U žáků základních škol jde o oběd (polévka nebo předkrm, hlavní chod, nápoj, případně doplněk – salát, dezert nebo ovoce).
- Rozpočet na jedno dítě činí podle zkušeností z již běžících projektů v jiných krajích na jedno dítě 5400 korun na školní rok (2700 Kč na pololetí).
Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Boj se závislostmi chce kraj podpořit třemi miliony korun