ON-LINE reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Od soboty publikuje data v nové podobě, a to evidenci podle trvalého bydliště pacienta. Jestliže v sobotu k času 16.25 takto ministerstvo připomínalo 333 pacientů, znamená to, že během večera a noci přibyla potvrzení nákazy u 23 Středočechů.

O 34 stoupl ve stejné době počet evidovaných případů v Praze, kde se údaj ze sobotního odpoledne připomínající 703 případy zvýšil k nedělnímu ránu na 737 osob. Praha vévodí mezikrajskému srovnání jak z hlediska celkového počtu pozitivních pacientů, tak i z hlediska nemocnosti přepočtené na obyvatele. Dosahuje 54,15 nakažených na sto tisíc hlav.

Zásoba osobních ochranných prostředků pro Středočeský kraj
Kraj rozděluje další velkou dodávku respirátorů i roušek

Ve středních Čechách činí tento přepočet 26,16 osoby na sto tisíc obyvatel. Před Středočeský kraj, který v absolutních počtech pacientů dlouhodobě v celorepublikovém srovnání zůstává hned za hlavním městem, se podle těchto počtů řadí ještě kraje Olomoucký (38,26 přepočtené osoby) a Karlovarský (30,82) – byť absolutní počty jejich onemocnění jsou v jejich případech nižší.

Do pátku, kdy středočeská hygienická stanice zveřejňovala přehled potvrzených případů nákazy po jednotlivých okresech, se dlouhodobě potvrzovalo, že nejzasaženější oblastí v kraji je nejbližší okolí metropole, tedy Praha-východ a Praha-západ; následovaly Kladensko, Benešovsko a Mělnicko. Naopak nejpříznivější byla nákazová situace na Rakovnicku a Kutnohorsku. S tím, že ředitelka protiepidemického odboru Lilian Rumlová konstatovala, že vesměs se jedná o lidi s cestovatelskou anamnézou (tedy si nákazu přivezli z ciziny) a jejich kontakty. Připomínala rovněž, že u většiny pacientů má onemocnění lehký průběh s jen mírnými příznaky.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Slatinné lázně se mají stát jedním z center péče o seniory s koronavirem

Celorepublikově ministerstvo v neděli ráno evidovalo 40,7 tisíce provedených testů, při nichž bylo onemocnění Covid-19 prokázáno u 2669 lidí. Podle údajů platných k sobotní 18. hodině se 11 z těchto pacientů již vyléčilo; rovněž 13 lidí zemřelo.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník