"Jsme klub vojenské historie 16. obrněná divize. Zabýváme se tím asi patnáct let. Postupně se nám podařilo sehnat některé zajímavé kousky, například průzkumné vozidlo M8 Greyhound," řekl Pavel Rogl, majitel vzácného stroje.

Tank však v jednotce stále chyběl a získat právě Shermana bylo velkou výzvou. Nakonec se nalezl v nezvyklé zemi a navíc hodně z ruky - až v Argentině.

Cyklohráček.
Výletním vlakům pro dny volna začne opožděná sezona

"Hledali jsme dlouhou dobu. Tyto tanky jsou téměř nedosažitelné, jak praktickou neexistencí, tak i finančně. Po přibližně pěti letech shánění se jeden objevil v Argentině v Buenos Aires. Kamarád se tam hned jel podívat, tank se líbil a rozhodli jsme se ho koupit. Nastal samozřejmě obrovský legislativní problém s dovozem, kdy nám velmi pomohli naši kamarádi právníci. I tak to ale trvalo dalších tři a půl roku, než tank dorazil," pokračuje Pavel Rogl.

Tank samozřejmě vyžadoval spoustu práce, ale za rok se ho podařilo zpojízdnit. Zde však zasáhla smůla a přišla pandemie. "Sice nám uteklo kulaté 75. výročí osvobození Plzně, které bylo minulý rok, ale letos se bude konat aspoň statická výstava techniky, jíž se účastníme. Do Plzně Shermana vezeme v den jejího osvobození 6. května," uzavírá optimisticky majitel tanku.