Smutné divadýlko zavánějící absurdním dramatem začalo vcelku nenápadně. Byla neděle 2. září a v kutnohorské Školní ulici kolem osmé ranní oslovil procházející seniorku cizí muž. Od počátku se ji přitom snažil oklamat. „Představil se jako Pavel N., předstíral, že si zapomněl platební kartu – a potřebuje půjčit peníze na cigarety,“ přiblížila prvotní kontakt policistka Vendulka Marečková.

Dotyčný uspěl líp, než asi mohl doufat. Dočkal se půjčky – a ne zrovna malé: převzal víc než tisíc korun. Ještě týž den pak rozjel další dějství. Ženě zavolal na mobil – a tentokrát se představil jako Karel P. Advokát Karel P. A bájil o tom, že pan Pavel N. zkolaboval; nyní je prý v nemocnici v Praze.

Ilustrační foto
Motorka za statisíce zmizela v noci z kempu

Vpodvečer balamucená žena přijala další hovor. Údajný právník Karel P. jí sděloval, že Pavel N. zemřel. A vykládal o tom, jak bude mít v Kutné Hoře pohřeb, přičemž nyní se vybírají peníze na zlatou rakev.

„Požadoval několik tisíc korun, za což sliboval různou elektroniku. Sdělil poškozené číslo účtu – a také se domluvili na částce, kterou poškozená zašle,“ konstatovala Marečková. Dopadlo to tak, že smyšlenkám seniorka uvěřila. „Peníze skutečně poslala,“ potvrdila policistka.

Fox festival v Kutné Hoře: společnost Foxconn oslavila 10. narozeniny se čtyřmi a půl tisíci návštěvníky.
Fox festival měl rekordní účast, přišlo čtyři a půl tisíce návštěvníků

Když se o věci dozvěděli policejní detektivové, po pár dnech měli jasno. Zřejmě pomohlo, že měli k dispozici čísla telefonu i bankovního konta. Kriminalisté vypátrali muže, který byl přednedávnem odsouzen za jiný podvod. Již sedmého září padlo obvinění. V případě uznání viny může být u soudu ve hře trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.

Rekonstrukce infocentra v Sedlci.
OBRAZEM: Sedlecké infocentrum prochází úpravami