Pětatřicetiletý muž z Prahy ve středu ráno na cestě do Písku střílel na vozidlo Škoda Kodiaq, jehož posádce se jako zázrakem nic nestalo. Následně se strhla celokrajská akce, během které policisté brzy našli střelcův automobil BMW a následně i jeho.

Střílel několikrát

Během vyšetřování vyšlo najevo, že měl střílet také u lávky v blízkosti kostela Nejsvětější Trojice v Písku, ale i na další vozidlo. "Na území Jihočeského kraje zasáhl několika výstřely ještě další vozidlo, a to nákladní cisternu převážející pohonné hmoty. Výstřely naštěstí zasáhly pouze vrchní plášť cisterny," uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Vozidlo, ve kterém řidič podezřelý ze střelby po incidentu ujel.
Policie řidiče, který střílel na druhé auto, dopadla

Případ si převzali středočeští policisté, a to proto, že k prvnímu incidentu došlo na silnici I/4 v katastru obce Zalužany, tedy ještě na území Středočeského kraje.

Zahájení stíhání pro zločin

"Krajští kriminalisté tak ve čtvrtek krátce po půlnoci zahájili proti pětatřicetiletému muži z Prahy trestní stíhání pro pokus zvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného na dvou a více osobách a zároveň z obecného ohrožení," zmínila policejní mluvčí s tím, že muži hrozí 15 až 20 let, případně i výjimečný trest.

Potápěči v Otavě

Ve čtvrtek policisté jednak vyslýchali obviněného, jednak pátrali po zbrani, kterou měl muž odhodit v okolí řeky Otavy v Písku. "Budou také navrhovat vazbu, aby se nevyhýbal trestnímu stíhání a aby případně svou trestnou činnost neopakoval," konstatovala Vlasta Suchánková. Rozhodovat bude Okresní soud v Příbrami.

Ve slánské nemocnici se střílelo, zběsilý pacient ohrožoval sebe i okolí.
Střelba ve slánské nemocnici. Ochranka zasahovala proti pacientovi s nožem

Vyšetřování případu střelby tedy i nadále pokračuje. "Vzhledem k tomu, že není vyloučeno, že mohl muž zasáhnout zbraní ještě další vozidla, žádáme veřejnost o spolupráci. Pokud někdo zaznamenal ve středu 15. ledna mezi 5. a 10. hodinou mezi Prahou a Pískem střelbu na vozidlo nebo má poškozené vozidlo od střelné zbraně, ať své informace sdělí policistům na lince 158," dodala mluvčí.

Pětatřicetiletý muž podle rejstříku trestů nebyl v minulosti pravomocně odsouzen za žádný trestný čin.