Kvůli protestům a hlavně mnoha otázkám k působení policistů na místě srazu technařů svolal starosta Poděbrad Ladislav Langr veřejnou schůzku, na kterou pozval zástupce policie, starosty okolních obcí a veřejnost. Přítomen byl i krajský policejní ředitel Václav Kučera, který upozornil na to, že se akci zabránit nedalo. „Takové možnosti k tomu, abychom získali informace, kde se bude akce konat, jsme neměli. Nejsme oprávněni takové lidi, kteří pořádají podobné akce odposlouchávat, ani sledovat. Věděli jsme, že se nám pohybují podezřelá vozidla v rámci České republiky, nicméně jsme nevěděli, že míří na louku u Osečku. Tuto informaci jsme měli až poté, když už byli na místě,“ řekl Kučera.

Velitel zásahu, vedoucí územního odboru v Nymburce Marek Jirouš, vysvětlil, že už v pátek policie měla informace o tom, že se na louce shromažďuje velké množství lidí a automobilů a vyjela na místo. 

Policisté během soboty proti účastníkům nepovolené technoparty nezasáhli. Foto: Deník/ Miroslav S. Jilemnický
Louka u Osečka je vyklizená. Starosta: technaři mají využívat jiné plochy

Marek Jirouš také potvrdil, že už v tu dobu se jednalo o tisíce lidí. Vysvětlil, že před případným aktivním zásahem je nutné použít mírnější prostředky, jako jsou opakované výzvy nebo vyjednávání, ke kterým došlo. Na místě také policisté řešili několik trestných činů a přestupků. Nicméně policie neměla v té době ani dostatek sil, které by se mohly postavit proti šesti tisícům rozjařených lidí. Posily přijely v sobotu z Ostravy, Brna, Hradecka a Ústí nad Labem. „Zásah byl krajním řešením, ale museli jsme zvážit nebezpečí újmy na zdraví. Pouze směřoval k tomu, aby se zabránilo hudební produkci. A to se podařilo,“ vysvětlil, proč policie nakonec proti technařům nezasáhla silou. 

Zdroj: Deník/ Miroslav S. Jilemnický

Technoparty se nakonec podařilo ukončit do nedělního poledne, přestože ji organizátoři měli naplánovanou až do středy. Mnozí z nich se totiž chtěli jen přesunout na milovické letiště, kde momentálně probíhá ohlášený festival této hudby Let it Roll. 

Mezi diskutujícími vystoupil i jeden z pořadatelů akce, Michal Blažek: „Jsme skupina lidí, která není organizována, nic se měsíce nepřipravuje. Jsme v pozici disidentů až do doby, kdy pochopíte, že za hudbu není třeba někoho zbít.“

Momenty hrůzy zachytilo video nahrávané v autě ohroženého řidiče.
VIDEO: Vteřina do tragédie: šofér cisterny usnul za volantem