Výtěžek z prodeje polévek, které vařili známí šéfkuchaři, směřuje na podporu lidí po mozkových příhodách a úrazech hlavy. Akci organizuje občanské sdružení Ergo Aktiv.

„Největším překvapením čtyřdenní Polívkové smrště na Andělu bylo to, že každý den s jedinou výjimkou byla kolem 17. hodiny polévka vyprodána. Přitom plán zněl, že budeme prodávat do 19. hodin," uvedl ředitel Ergo Aktivu Jan Konig.

Například porotce televizní soutěže Master Chef Marek Fichtner z hotelu Augustin musel rychle dodat ještě druhou várku své dýňové polévky. „Za Markem, který polévku také servíroval, přišlo pár fanynek, které se s ním toužily vyfotit," podotkla Vesna Petržilková z Ergo Aktivu.

Kulinářská olympiáda

Velký zájem byl také o celerový krém od Romana Pauluse, zajímavé byly japonské speciality od Umami Sushi. Středeční bramboračka z gastra Bidvest se dokonce zúčastní kulinářské olympiády v německém Erfurtu.

„Ve čtvrtek byla na pořadu dne vynikající tomatová polévka ze Sezio restaurantu, kterou přes poledne servíroval duchovní otec koncertního projektu Sinatrology Jan Smigmator. Dále byl k mání i drůbeží vývar od food blogerky a moderátorky Veroniky KOKO Kokešové, která svůj vývar prodávala pět hodin," podotkla Vesna Petržilková.

Příjemná částka

Cena jedné polévkové porce byla 55 korun a z každé směřuje podle ředitele Koniga minimálně 40 korun přímo těm klientům, kteří si rehabilitaci nemohou spolufinancovat sami. Vloni byl u Anděla čistý výtěžek 89 tisíc korun a prodalo se kolem dvou tisíc polévek.

Tehdy ale trval prodej pět dnů oproti nynějším čtyřem. „Letošních vybraných 91 tisíc korun je velkým úspěchem, který nás těší, čistý výtěžek ještě není spočítán, ale bude to také příjemná suma pro potřebné," podotkl Jan Konig.

Rehabilitace mozku

Aby dobrých skutků nebylo málo, došlo v rámci Polívkové smršti k předání 20 laptopů od společnosti Huawei. "Za tento dar jsme společnosti Huawei velmi vděčni, využijeme je pro kongitivní rehabilitaci mozku. Pro naše klienty je ovládání IT technologií pro návrat do běžného života moc důležité," dodal ředitel Ergo Aktivu Jan Konig.

Čtěte také: OBRAZEM: Polívková smršť chutná i pomáhá