Celoevropská akce, jež byla koordinována mezinárodní organizací složek dopravní policie Tispol, byla zacílena především na dodržování dovolené rychlosti jízdy; jak v obci, tak i mimo obec. „Dále se hlídky zaměřily na kontrolu dodržování dalších obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a dalších zákonů souvisejících se silničním provozem,“ připomněl Chalupa.

Mimochodem – při porušení stanovených rychlostních limitů policejní hlídky v rámci akce trvající od pátku do neděle nachytaly 234 šoférů (a dalších deset jich provinilců odhalily automatizované systémy). Z dalších řešených prohřešků Chalupa upozornil na nevyhovující technický stav, což se týkalo 52 vozidel. Alkohol za volantem policisté odhalili v devíti případech, drogy pak šestkrát. Celkem 423 přestupky vyřešili policisté na místě. V takzvaném příkazním řízení rozdali pokuty dohromady za téměř 210 tisíc korun. Třiačtyřicet vážnějších prohřešků se bude řešit ve správním řízení.

Na měření rychlosti se budou středočeští policisté zaměřovat i nadále, upozornil Chalupa. „Nedodržování rychlostních limitů je podle statistických údajů jedním z nejčastějších dopravních přestupků – a bezprostřední příčinou vzniku kolizních situací a nehod s vážnými či tragickými následky,“ zdůraznil.

Hraboš polní páchá škody také na ječmeni a ozimé pšenici.
Hraboš v polích. Místo jedu zemědělci nasazují dravce
Ilustrační fotografie.
Deště pomohly. Plodiny ale dlouhé sucho zdecimovalo

Vila Kouřimka je na prodej za téměř 30 milionů korun.
Slavná vila Kouřimka je na prodej. Za skoro 30 milionů